Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik kan barna feire halloween trygt

Unge og voksne bør droppe halloween-festen. Men barna skal fortsatt få kle seg ut og gå knask eller knep.

Halloween er barn i kostymer som går knask eller knep. Og spøkelser, hekser, blod og gørr. Det skal være skummelt, men ikke på ekte. Samtidig gjør korona-virsuet at feiringen faktisk kan bli farlig på ordentlig. Det er dersom vi ikke følger rådene om smittevern.

Mandag kom regjeringen med nye, strenge regler. De anbefaler at folk ikke inviterer flere enn fem personer hjem eller på hytta. Dermed blir det ikke aktuelt for ungdommer og voksne å samles til store halloween-fester.

Men regjeringen lar barn i barnehage og barneskole feire halloween med sin faste gruppe. Dermed gjelder ikke regelen om maks fem gjester på arrangementer for de minste. Det skriver nyhetsbyrået NTB.
– Barna skal få lov til å være sammen med unger de allerede er mye sammen med, sa Guri Melby på en presse-konferanse mandag. Hun er kunnskapsminister.

– Vi trenger ikke å være like strenge overfor de yngste som vi er med de voksne, sa hun.

Mens reglene om fem gjester fortsatt gjelder for elever og unge voksne som går på ungdomsskole og videregående. Og for studenter.

Selv om barna får feire halloween, blir feiringen annerledes enn vi er vant til. Det sier Espen Nakstad. Han er assisterende helsedirektør i Helse-direktoratet.

– Det er klart at det vil bli en annerledes halloween i år. Den blir begrenset av rådene om smittevern. Vi håper foreldre bidrar til at knask eller knep gjennomføres på en forsvarlig måte, sier Nakstad i en e-post til Klar Tale.

Å gå fra dør til dør og ta imot godteri. Det høres kanskje ikke ut som det lureste du kan gjøre midt i en pandemi. Likevel er det nok det barna synes er aller morsomst med halloween.

– Barna kan gå knask eller knep. Men de bør kun ringe på hos venner og klassekamerater som de vanligvis leker med, sier Nakstad.

De bør også begrense hvor mange dører de ringer på, sier han.

– Kanskje kan de heller få litt ekstra godteri der det blir knask og ikke knep? Og så er det selvsagt viktig at barna er helt friske når de skal ut og gå. Det er en absolutt forutsetning for å unngå å spre smitte, sier Nakstad.

Det er viktig at de som åpner døra, også er helt friske, sier han.

– Hvis du har luftveis-symptomer eller feber, ikke lukk opp! Det samme gjelder hvis du sitter i karantene. Dette forstår nok barna, så det blir ikke noe problem, sier Nakstad.

Personer i gruppene med ekstra risiko, bør også være forsiktige.

– Kanskje er det bedre å sette en skål med godteri utenfor. Det er dersom du vet at nabobarna kommer til å ringe på, sier han.

Noen steder er det lite eller ingen smitte med korona. Mens andre steder er mange smittet. Likevel bør vi følge rådene om smittevern overalt, sier Nakstad.

– Men det er klart at en bør være ekstra forsiktig i kommuner eller bydeler der det er store utbrudd med smitte, sier han.

Bergen er en slik kommune. Der bør ingen ringe på hos folk de ikke kjenner.

Ring på kun hos venner som du leker med til daglig. Og som du vet er friske. Det er det aller viktigste å huske på når det blir halloween, sier Nakstad.

– Og så er rene hender og innpakket godteri selvsagt en fordel, sier han.

I tillegg kan det være lurt å dele ut godteri med en skje eller klype. Barna bør vente med å spise godteriet til de er ferdig med runden. Da kan de sprite eller vaske hendene først. Og husk å ikke dele godteri. Det skriver Folkehelse-instituttet (FHI) på sine nettsider. 

En tidligere versjon av denne saken ble først publisert 7. oktober.