Kultur
Bilde 1 av 5

Slik lever David Bowie videre

Artisten David Bowie er død. Men han lever videre når andre artister hyller bursdagen hans.

Neste uke er det to datoer å huske for fansen: David Bowies fødselsdag. Dagen han også utga albumet «Blackstar». Og dagen han døde for tre år siden. Det skal markeres.

Bowie døde 10. januar 2016. Da hadde han akkurat rukket å fylle 69 år.  8. januar 2016 slapp han det som ble hans siste album. Det var det 25. albumet han laget.

På bursdagen kommer mange artister til scenen John Dee i Oslo. Der holder de konserten «Bowie 72». Samtidig kommer en egen samling med intervjuer gjort med musikeren. De er fra perioden 1964 til 2006. Intervjuene er oversatt til norsk.
Boken heter «Det siste intervjuet og andre samtaler».

– Det gjorde veldig inntrykk å lese disse intervjuene samlet, sier forfatteren Heidi Sævareid. Hun oversatte den amerikanske boken til norsk. Hun er også en stor Bowie-fan.

– Jeg har selvfølgelig lest mange Bowie-intervjuer opp igjennom. Jeg kan sitte lenge på YouTube og lete opp klipp med ham. Men det å se alt sammen samlet. Og det fra så mange ulike perioder av livet hans. Det ga et sterkt inntrykk av hva slags person han var, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Sævareid mener Bowie var et interessant menneske.
– Han var informert om det meste og interessert i så mange ting. Bowie snakket godt om sin egen kunst – og andres. Det gjør det enda tristere at han er borte. Å høre mer om hva han leste. Hvordan han tenkte rundt politikk … det er dét som er spennende å lese i dag.

Den amerikanske boka kom for første gang i 2016. Det var i en serie kalt «The Last Interview». I bokserien er det samlet intervjuer med kjente personer som Prince, Lou Reed, Martin Luther King Jr. og Hunter S. Thompson. Allerede tidlig 2017 begynte Flamme Forlag å jobbe for en norsk utgivelse. Det tok et år.

– Det er et under at det gikk! Det tok så lang tid å få rettighetene til boken, sier Sævareid.
Flamme fikk lov til å ta med et norsk Bowie-intervju fra 1990.  Han ble intervjuet av Vera Kvaal fra NRK.
Hun spør ham om dette er «den ekte» David Bowie. Da svarer han:
– Ikke still meg det spørsmålet! Jeg kan ikke fatte at du stilte meg det spørsmålet. Det høres ut som et Steve Martin-spørsmål.

NRK-folkene hadde da ventet i tre timer på Bowie i München. I et selskap med 30.000 publikummere. Bowie kom rett før konserten startet. Bowie plukket fra hverandre alle spørsmålene som journalisten stilte.
– Det morsomme å se er at han gjør så godt han kan for å svare på spørsmålene hennes. Han prøver virkelig å skjønne hva hun spør om!

I boka blir en kjent med Bowie fra en lang periode.
– Vi ser en ganske tydelig utvikling og endring. Fra han var full av overmot på 1970-tallet som Ziggy Stardust. Og til måten han snakker om seg selv og sin egen musikk på som eldre, sier Sævareid.

David Bowie ble med årene kjent for å ville snakke om andres kunst.
– I disse intervjuene ser man gnisten mellom Bowie og de andre skapende menneskene han snakker med.

Boken starter med det som er det aller første intervjuet. Bowie møtte kanalen BBC i 1964. Da het Bowie fremdeles Davey Jones. Han var 17 år gammel. Da hadde han akkurat startet gruppa The Society for the Prevention of Cruelty to Long-Haired Men.

Det siste intervjuet er fra 2000. Det er det kona Imam som lagde.
De siste årene ble Bowie mer privat. Han snakket mindre om musikken sin enn før.

Den aller siste platen het «Blackstar». Den rakk ingen å snakke med Bowie om, siden han døde like etterpå.

Siste utgave

På forsiden nå