Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik planla de pyramidene

Egypterne var kanskje ikke så supersmarte likevel. Det var når de fant ut hvordan pyramider kunne bygges. Det kan du se på en ny utstilling i Oslo.

I Oslo rager Oslo Plaza høyt over de andre husene. For rundt 4.000 år siden bygget egypterne Kheops-pyramiden. Den er 30 meter høyere. Den er laget av rundt 2,3 millioner steinblokker. De veier rundt 2,5 tonn hver.

Det finnes mange teorier om at egypterne må ha vært veldig flinke i matte og vitenskap. Det var for å vite hvordan de skulle bygge så enorme bygg. Men egentlig var det ikke så vanskelig som mange har trodd, mener Ole Jørgen Bryn. Han er arkitekt og forsker ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Det finnes 47 pyramider som vi vet om. De enorme bygningene har imponert folk over hele verden. Mange har forsket på dem. Forskerne har jobbet med å finne ut hvordan egypterne klarte å frakte de enorme steinblokkene. Og hvordan de klarte å løfte dem oppå hverandre. Mange har også ment at egypterne må ha kunnet mye om vanskelig matematikk. Det var for å vite hvordan de skulle bygge pyramidene. Det stemmer ikke, mener Bryn.

– Jeg har ikke vært så opptatt av hvordan egypterne klarte å flytte steinene. De ligger jo der, så de klarte åpenbart å flytte på dem! Men hvordan visste de akkurat hvordan steinene skulle legges oppå hverandre for å lage en nesten perfekt pyramideform? sier han.

Svaret kan du se på en ny utstilling på Nasjonalmuseet i Oslo. Og det er veldig mye enklere enn noen skulle tro, sier Bryn.

– Mange har trodd at egypterne må ha brukt veldig avansert matematikk. Det gjorde de ikke. Dette er starten på matematikk. Det handler om å telle på fingrene, sier han.

Bryn har skrevet bok om den nye teorien. Egypterne kjente ikke til måle-enheter som meter og centimeter. De målte ting i fingre, håndflate og underarm. Men selv om måten de gjorde det på er veldig enkel, fant de opp måter å planlegge bygg på. Arkitekter og bygge-arbeidere bruker de samme måtene å tenke på den dag i dag.

– Egypterne målte ikke opp stein for stein, for å finne ut hvor hver stein skulle ligge oppå den forrige. De gjorde akkurat det samme som alle murere gjør i dag. Du ser aldri en murer som står og måler opp stein for stein. De setter opp en streng, eller en laser-stråle. Da vet de at «opp til denne strengen skal jeg mure». Det spiller ingen rolle hvor mange mursteiner det er plass til under strengen. Akkurat det samme gjorde egypterne med pyramidene.

Han mener folk tror egypterne har vært mer avanserte enn de egentlig må ha vært.

- Mange forskere har sittet på kontorene sine og jobbet med dette. Isteden kunne de ha stukket hodet ut av vinduet og spurt en murer på gaten utenfor hvordan han jobber. Da hadde ikke jeg trengt å skrive denne boka.

For å vise hvordan egypterne planla pyramidene, har han laget arbeids-tegninger. Ved å følge dem, ville en moderne byggherre kunne bygge en pyramide. Tegningene er ikke like som dem egypterne brukte. Men de viser hvordan egypterne tenkte, og hvordan byggene er planlagt.

Utstillingen starter på Nasjonalmuseet for arkitektur lørdag. Den varer til 6. november.