Kultur

Slottets skatter sendes landet rundt

Nå kan folk mange steder i landet få se noen av Slottets fineste skatter. Utstillingene er en bursdagsgave fra regjeringen.

På Slottets samlinger finnes tusenvis av vakre skatter. Nå skal mange av de fineste tingene ut på tur. De blir vist på utstillinger flere steder i landet i år og neste år. Både kong Harald og dronning Sonja fyller 75 år i år. Utstillingene er en gave fra regjeringen. Det er en gave kongeparet setter stor pris på, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er veldig hyggelig å få vist fram en del av det som finnes på Slottet. Vi håper utstillingene vil bli til glede for mange. Vi er veldig takknemlige for denne gaven, sier kong Harald.

Det blir fire ulike utstillinger i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. I tillegg skal to utstillinger ut på reise og vises flere steder. Temaet for alle utstillingene er kongelige reiser.

På Slottet har de allerede begynt å ta ned malerier fra veggene. De skal være med på utstillingene. Verdifulle og historiske ting er hentet ut fra skuffer og skap. Like før jul var kulturminister Anniken Huitfeldt på Slottet. Der viste kongeparet fram noen av tingene som skal stilles ut.

– Noe av det mest spennende som skal vises er kronings-gaven fra det engelske folk gitt i 1906. Den er imponerende. Det er fire store krukker, store lysestaker, tallerkener og bestikk til 120 personer. Det meste er i sølv. En fantastisk gave. Den har vært brukt mange ganger under arrangementer på slottet, sier dronning Sonja.

Dronningen viser også fram en stilig reiseveske. Den ble brukt av dronning Maud. Folk kan også få se en radio. Den sto på kong Haakons skrivebord. Det var da han var i London under 2. verdenskrig.

Norge er et av få land med kongehus som ikke har eget slottsmuseum. Det meste av samlingen som slottet eier, er stuet bort på forskjellige lagre. Det gjelder blant annet over 200.000 historiske fotografier. I tillegg har Slottet trolig rundt 400.000 ting i samlingene. Mye av det som skal stilles ut de neste to årene, har ikke vært vist før.

– Det er mange fine skatter. Det er veldig hyggelig å få ting ut av skuffer og skap og kunne dele det med mange, sier kong Harald.

Kulturministeren sier at hun er veldig glad for at kongeparet stille ut disse tingene.

– Jeg tror mange vil ha glede av å se dem. Disse tingene viser jo ikke bare kongefamiliens historie. De forteller mye om hele vårt lands historie, sier Huitfeldt.

Utstillingen i Oslo åpner i februar. Den heter «Kongelige reiser 1905-2005». Utstillingen i Bergen åpner til Festspillene i år. Den vil vise gaver fra folk til kongeparet i 1905 og 1906.

I Trondheim er temaet kongelige kjøretøyer. I Tromsø får folk se gaver som kong Oscar II og dronning Sophie i fikk til sølv-bryllupet i 1882. Begge disse utstillingene vises i 2013.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå