Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slutt for den eneste bokbåten i Norge

Epos er Norges eneste bibliotek som er på en båt. Nå har politikerne i Vestland fylke bestemt at det er over.

En av årsakene til at båten blir nedlagt er at det nye fylket har lite penger, skriver kanalen NRK. Rune Haugsdal er fylkesrådmann. Han har sagt at mye må gjøres for at tilbudet skal kunne fortsette. Det må dekke hele Vestland fylke og det må ha universell utforming. Det må også ha lave eller ingen utslipp. Det vil koste penger.

Bokbåten har reist rundt i de tre fylkene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Hordaland. I Sogn og Fjordane tok det slutt i 2015. Og i 2019 var det over i Møre og Romsdal. Nå blir tilbudet borte også fra Hordaland. Etter at våren i år er over, blir tilbudet helt borte.

Les også: Hvor blir det av e-lydbøkene?

Bokbåten har ofte vært i fare for nedleggelse. Hver gang har ført til stort engasjement for å unngå at båten blir satt på land. Også denne gang er flere forfattere kritiske.

– Dette er en tragisk dag for hele Vestlandet. Å legge ned bokbåten er en skandale. Det er elendig distriktspolitikk. Og det er dårlig politikk for barn, sier Gunnar Staalesen til NRK. Han er krimforfatter. Flere andre forfattere er også skuffet.

Les også: Biblioteket har mer enn bare bøker

Bokbåten er et tilbud til de som bor langt unna et bibliotek. I stedet for at folk har kommet til biblioteket, har biblioteket kommet til folk. Det har også skjedd på andre måter. I både Vestfold og i Vesterålen har det vært bokbuss. Det er det slutt på begge stedene.

Men i Finnmark kjører det fortsatt bokbuss. Det er et samarbeid med flere kommuner. Den kan du lese mer om på bibliotekbussen.no/