Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slutt for landsdekkende radio på FM på Østlandet

Fra og med i dag må du ha digital radio på Østlandet. Radiokanaler som sender i hele landet har gått over til DAB.

Fredag forsvant de riksdekkende radiostasjonene fra FM-båndet i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. I formiddag (fredag) skrudde kanalene P4 og Radio Norge av FM-senderen.

Kanalen NRK slo av sine signaler allerede i september. Nå er det også stille fra de kommersielle radiokanalene som sender i hele landet.

Skal du høre på de store kanalene, må du ha en digital radio – en DAB-radio. Norge er det første landet i verden som går over til DAB. Overgangen startet i Nordland i januar i år.

Lokale radiokanaler sender fortsatt på FM-nettet. På mange frekvenser er det fortsatt mulig å høre på radio på den «gammeldagse» måten. I første omgang i alle fall fram til 2020

Flere lokalradioer vil også sende mer og lenger på FM-båndet. Det er fordi det blir mye ledig plass på FM. Liten plass på FM var en av årsakene til å innføre digitalradio.

Mange politikerne var uenig i å bytte til DAB. Senterpartiet foreslo å utsette slukkingen av FM-nettet. De var bekymret for folks sikkerhet. Mange får viktig informasjon gjennom radio. Og mange har ikke kjøpt DAB-radio. I gamle biler vil ikke radioen virke når FM-nettet stenges.

Slukkingen av riksdekkende radiokanaler på FM avsluttes i Troms og Finnmark. Det skjer onsdag 13. desember.

En undersøkelse viser at 78 prosent av de som hører på radio hver dag bruker DAB. 24 prosent bruker internett, 15 prosent bruker digital-TV og 29 prosent bruker FM.

Undersøkelsen er gjort før overgangen til DAB i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold.