Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snakker om påsken i Jerusalem

Biskop Ole Christian Kvarme, musiker Maria Solheim og blomsterhandler Finn Schjøll har vært i Jerusalem sammen. Turen ble til TV-serien «Påskepreik».

– Jeg har bodd i Jerusalem i mange år. Jeg har også reist dit mange ganger etterpå. Men denne turen ble spesiell, sier biskop Ole Christian Kvarme til Klar Tale. Turen han snakker om, er en reise til Jerusalem for å lage TV-serien «Påskepreik». Den kan du se på TV 2 i påsken. Første episode er torsdag.

Finn Schjøll driver en blomsterbutikk. Han er blant annet kjent fra TV-programmet «Skal vi danse». Maria Solheim er musiker. Begge ble med biskopen i Oslo til Jerusalem. De besøkte steder hvor Jesus var i påsken.

– Hele den kristne troen bygger på påske-fortellingene i Bibelen. Men de er også viktige fortellinger i norsk kultur. Derfor er det viktig å kjenne til dem, sier Kvarme.

De tre reiste rundt sammen med Egil Svartdahl. Han er programleder i serien. En av de sterkeste opplevelsene for Kvarme var en samtale i hagen Getsemane. Jesus var i Getsemane den siste kvelden før han døde. Der sa Jesus «Far, om du vil, så ta dette begeret fra meg! Men la ikke min vilje skje, men din!» Det betyr at han ba om å få slippe å dø. Men han var villig til å gjøre som Gud ville, selv om han ikke ville det selv.

– Finn og jeg satt der og snakket om de tingene som vi så gjerne vil i våre egne liv, men som er vanskelige. Det ble en sterk samtale, sier Kvarme.

Kvarme kjenner både Jerusalem og fortellingene i Bibelen veldig godt. Men han opplevde nye ting på turen likevel.

– Både Finn og Maria hadde mange spennende tanker. Det gjaldt både påske-fortellingene og stedene vi besøkte. Det var veldig spennende for meg. Jeg fikk se Jerusalem på en annen måte enn jeg er vant til. Det er fordi jeg fikk se dem gjennom øynene til Finn og Maria, sier han.

Biskopen synes ofte det er vanskelig å snakke om store og viktige temaer foran et TV-kamera. Men det var ikke så vanskelig denne gangen. Det var fordi de var sammen i flere dager. De gikk rundt i byen og snakket om mange ting. Kamera-folkene filmet mye av det. Men de lot deltakerne få snakke fritt uten å forstyrre så mye. Etter hvert tenkte de ikke så mye på at kameraene var der.

Det var mange alvorlige temaer å snakke om. De snakket om påske-fortellingene i Bibelen, som handler om at Jesus led og døde. Og de snakket om sine egne liv. Men det var ikke bare alvor, forteller biskopen.

– En dag laget vi et jødisk påskemåltid. Men først måtte vi på basaren for å handle mat. Finn er jo en frodig fyr. Han har veldig lett for å få kontakt med folk, og pratet i vei med dem vi møtte. Vi hadde det veldig morsomt! sier han.

Maria Solheim hadde med seg gitaren sin på turen. Kvarme synes det var fint å høre henne synge og spille. Spesielt da hun sang i en kirke som heter Anna-kirken. Den er oppkalt etter bestemoren til Jesus, moren til Maria. Kirken ligger på stedet hvor moren til Jesus kanskje bodde da hun var liten.

– Lyden blir spesielt god i den kirken. Maria synger med en så følsom og vakker stemme. Det var helt spesielt for meg å være der og høre henne synge, sier biskopen.