Kultur

Snakker ut

Hvordan er det å være muslimsk kvinne i Norge? En ny bok lover historier fra sterke kvinner.

Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan har samlet tekster fra muslimske kvinner mellom 18 og 40 år. De forteller om hvordan det er å være muslim og kvinne i dagens Norge. Historiene kommer i boka «Utilslørt. Muslimske råtekster».

– Det er en samling fra en gruppe som vi har hørt mye om i avisene. Nå gir vi ordet til disse norske muslimske kvinnene. I denne boka deler de sine tanker, personlige historier, drømmer og mål. Slik forteller de også om hvordan de er som muslimer. Vi kaller det råtekster. Årsaken er at de kommer rett fra hjertet, sier Mahmona Khan til nyhetsbyrået NTB.

Boka kommer ut i mai. Den ble presentert av forlaget Aschehoug mandag.

Det viktigste budskapet er at det ikke finnes én bestemt muslimsk kvinne.

– I offentligheten har hun veldig ofte blitt sett på som en litt undertrykket, hjelpeløs person. Med vår bok vil vi vise at det slettes ikke stemmer. Det er svært handlekraftige kvinner. De har et bevisst forhold til sin muslimske identitet, sier hun.

I arbeidet med boka ble hun mest overrasket over situasjonen muslimske kvinner er i.

– De har store forventninger fra sine muslimske miljøer. Men også fra den norske offentligheten og nordmenn.

De to har i utgangspunktet snakket med folk de kjenner når de skulle finne fram til de som bidrar i boka.

– Vi har ønsket å ha et stort mangfold. Vi har både dypt religiøse kvinner med og kvinner som ikke er så opptatt av religion. Muslimske kvinner praktiserer sin tro på svært forskjellig vis, sier Khan-Østrem til NTB.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå