Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snart får du post bare to dager i uka

Det blir slutt på postlevering fem dager i uka. Det blir færre dager med post. Og færre dager med lokalaviser i postkassa.

Vi sender stadig færre brev og pakker. Det får nå følger for levering av post. Onsdag presenterer regjeringen sitt forslag. De ønsker at Posten skal levere post to og en halv dag i uka. Den ene uka vil du få post to dager. Den andre kommer posten tre dager. Endringene skal skje fra 1. juli 2020.

Men posten brukes også til å levere aviser. Forslaget vil skape problemer for lokalavisene.

Regjeringen ønsker at aviser skal leveres tre dager i uka. Regningen skal betales av skattebetalerne.

I dag leverer Posten rundt 15 prosent av landets aviser. Det er 173.000 aviser hver dag. I dag leveres det post fem dager i uka i Norge.

Forslaget sier at leveringen av aviser skal skje fast på tirsdag, torsdag og lørdag. Posten eller andre private aktører må levere dem. Lokalavisene er redde for at leveringen av aviser blir ulik fra uke til uke. 

– Avisbransjen har sagt at de ikke kan bytte dager hele tida. Vi kjøper nå en fast omdelingsdag tirsdag, torsdag og lørdag, sier samferdselsminister Jon Georg Dale. Han er medlem i Fremskrittspartiet (Frp). Han sier at det betyr at avisene som kommer ut tre dager i uka, kan tilpasse seg disse dagene.

Det er tenkt at denne løsningen skal vare fram til juli 2023. Det betyr at lokalavisene får fire år på seg til å bli mer digitale.

Men forslaget får følger for lesere av aviser med fem eller seks utgaver i uka. De kan ende med å få dagens og avisa fra i går på leveringsdagen. Men folk skal kunne hente avisa i postboks eller post i butikk. Ellers må de lese avisene digitalt.

Dale tror det er en løsning lokalavisene kan leve med. Og at det gir tid nok for mediene til å endre seg.

Regjeringen vil sette av rundt 10 millioner i støtte til avisene som blir særlig berørt av endringene.

Dale vil ikke si så mye om hva som skjer etter 2023. Men da satser han på en ny vurdering. Dale tror det vil koste 250 millioner kroner hvert år å levere avisene. Dale sier det er et viktig bidrag for å sikre mediemangfold.

Rune Hetland er generalsekretær i Landslaget for lokalaviser (LLA). Han er ikke fornøyd.

– Det hjelper ikke hvor mye penger vi bruker på journalistikken om den ikke når fram til leserne. Post i butikk er fint i de store byene. Men mange steder kan det være langt å reise for og få post i butikk, sier han.

Hetland synes det er rart at regjeringen ønsker å kutte i antall leveringsdager for avisene. Det skjer like etter at de sa de ville styrke lokalavisene. Det kom fram i mediemeldingen.

– Regjeringen viste at de ville satse på og styrke lokalavisene. Vi er helt avhengige av at den satsingen også gjelder levering av aviser, sier Hetland.