Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

«Snøfall» kommer som julekalender og bok

Historien «Snøfall» blir årets julekalender på NRK. I tillegg kommer den ut som bok.

Det er bittersøtt for søstrene Hagerup. «Snøfall»-historien kommer tilbake til TV-skjermene i år. Den skapte de sammen med pappa Klaus Hagerup. Samtidig er søstrene aktuell med boken «Snøfall».

Klaus Hagerup døde i fjor. Døtrene legger ikke skjul på at sorgen fortsatt er stor. Men en ting vet de. At forfatteren ville ha gledet seg over at historien skal vises igjen.

– Pappa sa at han skrev ikke for barn. Han skrev som et barn. NRK super er så utrolig flinke til å ta barn på alvor. Å forene hans tilnærming med dem, det var helt fantastisk, sier Hanne Hagerup. Hun hadde ideen til «Snøfall» allerede i 2012.

Serien ble en stor suksess. Den ble sendt på TV første gang i 2016. Den er tidenes mest sette julekalender på NRK. 1,8 millioner seere samlet seg foran skjermene på julaften.

– Vi kjente på det alvoret og ansvaret. Det at ikke alle har en like fin jul. For oss var det derfor viktig å skrive en inkluderende serie. Og formidle at familie ikke trenger å være biologi, sier Hilde Hagerup.

«Snøfall» er ikke bare kanalen NRKs julekalender i desember. I fjor hadde tetaterstykket «Snøfall» premiere på Oslo Nye Teater. I år er historien i tillegg blitt til bok. Det er nettopp Hagerup-søstrene som har skrevet den.

– Det har vært veldig moro å få utvide fortellingen i en bok. Her har vi kunnet gå i dybden. Vi kunne bore dypere i Selma, Håkon, Ruth og Julius, forteller Hilde til nyhetsbyrået NTB.

Begge skulle ønske at faren fikk med seg boka.

– Det er godt å tenke på at han fikk sett serien på TV. Han fikk også med seg premieren på teater. Det var noe han bestemte seg for. Den skulle han på, sier Hilde.

Far Hagerup har betydd mye for hennes egen skriving.

– Hvor hadde jeg vært uten entusiasmen hans? Og alle historiene jeg vokste opp med? spør hun.

Hun sier at hun har gått på den aller beste skriveskolen:

– Hver dag kom pappa hjem fra skrivestuen sin med siste utkast. Og så leste han høyt fra manuset sitt. Dersom vi lo og levde oss inn i det han leste, ble han storfornøyd. Men fikk han ingen reaksjon, da måtte han skrive om, sier hun.

Hanne forteller:

– Han lærte meg å følge gleden. Og å ha det gøy i skrivingen. Noe annet han viste meg, var at du ikke trenger å ta alt så høytidelig. Leken og fantasien kunne få stå i sentrum.

Juleboken «Snøfall» er delt inn i 24 kapitler. Den forteller den samme historien som du får se i julekalenderen på TV.

– Men du får altså fordype deg litt mer i universet her. Og vi har tillatt oss å ikke følge TV-serien helt. Vi gjør det som passer best for boken. Vi mener videre at dette er en bok som kan leses høyt. Og at tegningene i seg selv er verdt din tid, avslutter Hilde Hagerup.