Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sommeråpent tar toget

Programmet «Sommeråpent» går på skinner i sommer. Programledere og gjester lager TV på toget.

I fjor ble «Sommeråpent» laget på en båt. Forskjellige programledere og gjester reiste på vannet over hele Norge. I år blir det også reising. Denne gangen er det på skinner. «Sommeråpent» skal lages i en vogn på et tog. Også reiseradioen skal være med på toget.

Programmet er populært. I fjor så over en halv million mennesker programmene. 27. juni begynner det igjen.

– Vi får æren av å være de første, sier Jeannette Platou. Vanligvis er hun programleder i nyhetsprogrammet «Brennpunkt» på kanalen NRK. Hun skal lede programmet den første uken sammen med komiker og programleder Nicolay Ramm. Hun var med i fjor. Hun gleder seg til å gjøre det igjen.

– Vi blir tatt enormt godt imot der vi kommer, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Jenny Skavlan og Hans Olav Brenner leder programmet på tur fra Steinkjer til Åndalsnes.

– Jeg gleder meg til å være direkte på TV hver kveld i en uke. Det er også gøy at vi er en stor gjeng på tur. Vi tenker på å bo ombord i toget. Det gjør halve mannskapet. Det føles litt som en leirskole, sier Jenny Skavlan.

Både Skavlan og Brenner er kjente programledere. Noen er litt nyere. Som komikeren Mikkel Niva. Han var programleder for første gang i «Julemorgen» før jul i fjor.

– Jeg tror det er bra med litt nye og unge folk. Jeg gleder meg til to ting: Å få reise rundt og treffe nye folk, og til å jobbe med Haddy Njie.

Hun har ledet mange programmer i «Sommeråpent». Både på båt og på taket av Operaen i Oslo.

– Om «Sommertoget» blir som da blir det folkefest hele veien. Det er på tide at programmet besøker innlandet, sier Njie.

Hun sier det var rørende da sommerbåten kom til nye steder i fjor. De ble tatt imot av korps, barnehager og karateklubber. Hun og Niva skal lede programmet på vei fra Hadeland til Bergen.

Nadia Hasnaoui skal være programleder en uke. Hun skal også lede hele programmet.

– Det morsomste jeg gjør er å være programleder. Men jeg har aldri likt når alt er planlagt av andre. Jeg vil være med på alt fra begynnelsen, sier hun til NTB.

Toget skal besøke 40 jernbanestasjoner i 17 fylker. Det populære programmet er på TV i åtte uker.

– Folk er glade i «Sommeråpent», sier Hasnaoui.

Hun ber folk sende inn tips til gjester på de forskjellige stedene. Det må ikke være kjendiser.

– Alle mennesker har en historie. Vi vil snakke med folk fra stedene vi besøker. Vi vil få dem til å fortelle sine historier, sier hun.