Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sophia Loren fylte 80 år

Lørdag fylte Sophia Loren 80 år. Hun har hatt en 50 år lang karriere i Hollywood.

Lørdag fylte den italienske skuespillerinnen Sophia Loren 80 år. Hun feiret dagen i Mexico by. Carlos Slim holdt en gallamiddag til ære for henne. Han er en av verdens rikeste menn.

Slim har også satt sammen en utstilling om Sophia Loren i sitt private museum. Utstillingen heter «I går, i dag og i morgen».

Det er også tittelen på Lorens siste selvbiografi. Den blir gitt ut på grunn av 80-årsdagen.

Boka er full av historier fra hennes liv. Hun skriver blant annet om hvor forelsket Cary Grant var i henne. Loren forteller også om hvordan hun en gang skremte vekk Marlon Brando ved å hvese som en katt.

Sophia Loren het egentlig Sofia Villani Scicolone. Hun ble født i Roma i 1934.

Hun stilte opp i Miss Italia 1950 da hun var 14. Hun var en av finalistene i skjønnhets-konkurransen. Året etter fikk hun sin første filmrolle. Det var som statist i filmen «Quo Vadis».

Loren fikk etter hvert større roller. I mange av filmene spilte hun mot Marcello Mastroianni.

Mot slutten av 1950-tallet ble hun favoritt i Hollywood. Der spilte hun mot mannlige stjerner som John Wayne, Cary Grant, Peter Sellers, Frank Sinatra, Charlton Heston, Paul Newman, Marlon Brando og Gregory Peck.

I 1962 vant hun Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Det var for filmen «To kvinner», der hun spilte mot Jean-Paul Belmondo.

I 1991 fikk hun ærespris av Oscar-juryen. Det var for sitt bidrag i filmbransjen. Hun har fått mange andre priser i løpet av karrieren.

Så sent som i 2009 spilte hun i Hollywood-filmen «Nine». Hun spilte sammen med Penélope Cruz, Nicole Kidman, Kate Hudson og Daniel Day-Lewis.

Loren møtte den italienske filmregissøren Carlo Ponti for første gang i 1950. Da var hun 15 år og han var 37. De giftet seg 17. september 1957. Hun levde sammen med ham til han døde i 2007. De fikk to barn sammen. Sophia Loren har også fire barnebarn. Hun har ikke giftet seg på nytt. Loren har sagt at det vil være umulig for henne å elske noen andre. Det skriver nettstedet wikipedia.