Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Spennende om kriminelle

Spennende fortellinger fra kriminelle miljøer. Slike lettleste bøker skal få tenårings-gutter til å bli ivrige lesere.

– Jeg synes mange krimbøker er litt kjedelige. De er ofte lagt opp på samme måte. Derfor hadde jeg lyst til å gjøre det annerledes. Jeg skriver ikke om en detektiv, politimann eller helt. «Respekt» forteller historien fra de kriminelles side, sier forfatter Jon Ewo.

Boka «Respekt» er tredje bok i den nye serien «Skumring». Det er lettleste bøker for ungdom. De er skrevet av ulike forfattere. Gutter leser ofte mindre enn jenter. Derfor er bøkene skrevet spesielt med tanke på gutter. Men også jenter liker bøkene, forteller Ewo.

– Da vi lanserte boken, sa noen av jentene at min bok var en av favoritt-bøkene deres. Jeg var litt overrasket over det, egentlig. Men det er jo flott, sier Ewo.

Ewo har skrevet om to kriminelle brødre. Den eldste broren heter Kim. Han er lei av å bli herset med. Det er av en mafiaboss som har høyere status i miljøet enn Kim.

– Kim bestemmer seg for å ta et oppgjør og få slutt på det. Det får følger. Det er temaet for boka. Etter hvert får også Kims lillebror fortelle sin historie, sier Ewo.

Forfatteren ønsket å fortelle en spennende historie. Samtidig ville han fortelle leserne at det finnes en annen virkelighet enn den mange av oss lever i. En del folk mener ting som er langt fra det folk flest tenker. Slik er faktisk virkeligheten, sier Ewo.

Kim er fan av den døde gangster-rapperen Notorious B.I.G. Det synes godt i boka. Deler av teksten er skrevet så den minner om tekster i rap-musikk. Da han hadde skrevet denne delen av teksten, måtte Ewo gjøre om litt av det. Hvis teksten minnet for mye om rap-sanger, ville det virke kunstig. Men fortsatt er det lett å se at musikken preger teksten, forteller forfatteren.

– Notorious B.I.G. var ingen hyggelig person. Men han hadde et talent for å skrive ærlig musikk om livet sitt. Han skrev om folk han hadde plyndret, og ting han hadde gjort. Kim går og hører på denne musikken gjennom boka.

Serien er lettlest. Det tenkte ikke Ewo noe særlig på mens han skrev.

– Jeg må skrive som jeg pleier, så språket blir mitt. Men vi har gått gjennom teksten etterpå og gjort det enklere. Vi har tatt ut ting som kunne gjort teksten vanskeligere å lese. Blant annet er vanskelige ord og lange setninger fjernet, sier han.

Nylig ble boka lansert med en markering på Jordal skole i Oslo. Toan Duc Tran er en av elevene som var med. Han går i 9. klasse.

– Jeg har bladd gjennom boka. Den virker spennende. Ewo leste litt opp fra den under lanseringen. Jeg fikk lyst til å lese mer. Så jeg kommer nok til å låne den, sier han.

Toan pleier å lese litt hver dag. Han leser mest spennende bøker. Det er krim, thrillere og fantasy.

– Det viktige er at det er en spennende historie. Den gjør at du får lyst til å lese videre, mener han.

Det er forfatter Ewo helt enig i. Det er ikke vanskelig å vite hva som skal til for å få flere til å lese, mener han.

– Det handler om den gode historien. Den går aldri av moten. Forteller du en spennende, god historie, får du lesere, mener han.

Han trekker fram bøkene om Harry Potter som eksempel. Det er veldig tykke bøker. Likevel har tusener av ungdommer lest alle sammen.

– Selv mange som egentlig synes lesing er et ork, har ofte lest disse bøkene. Årsaken er rett og slett at de er spennende, gode fortellinger, mener Ewo.