Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Spiller konsert for nabolag

Bandet Mikrokosmos skulle spille konserter i folks stuer. Så kom korona. Nå spiller de utendørs i folks nabolag isteden.

Tre konserter i folks stuer ble det for bandet Mikrokosmos. Så kom korona-pandemien. Da måtte de flytte sin serie med hjemme-konserter for barn ut i friluft.

Der vil bandet opptre på plener, ved tjern, i bakgårder og på broer. Konsertene ut august måned i Oslo.

– Vi opplever ikke koket du får i en liten intim stue. Likevel er det fryktelig gøy å spille ute. Da vi besøkte i Ullern bydel ble det virkelig gøy. Shana hadde plutselig en hel plen å synge på. Så hun hoppet, danset og sprang rundt overalt, sier Åge Reite.

Shana Mathai er kjent fra kanalen NRK Super. Hun synger i bandet. Det består av henne, Reite, Pål Hausken og Jo Berger Myhre. I mars kom de med barneplaten «Ja».

Da hadde bandet startet sin bitte lille verdensturné - gjennom å spille hjemme i folks stuer. De skulle spille i en stue for hvert land. De rakk Somalia, Tyskland og Tanzania. Så ble det ble stopp. Og nå har de endret på planene.

– Det er jo få ting som er så gøy som å ta et trommesett, høyttalere og en god dose viltre og dansegale barn inn i en liten stue. Og slå seg helt løs. Vi kommer til å sette i gang med stueturneen med én gang det går an, røper Reite.

I mellomtiden trår de til på ute-turneen. Den har de kalt «Nabokonsert». De har fått støtte fra Oslo kommune og Kulturrådet. Den skal spille i alle 15 bydeler i Oslo.

– Vi spiller i bakgårder, foran lavblokker og på broer over hele Oslo. Vi visste knapt navnene på alle bydelene før vi satte i gang, sier Åge Reite.

Han håper og tror at slike lokale konserter blir viktigere i framtiden.

– I min levetid har det skjedd en stor og positivt endring i synet på barnekultur. Det liker jeg veldig godt. Barn har like stor rett til å få spennende og gode kulturtilbud som voksne. Det mener mange. Men familier har forskjellige forutsetninger til å gi barna sine dette. Det er utfordringen. Derfor tror jeg oppsøkende konserter er en fin og gøy måte å gjøre dette på.

Reite synes ofte de «små» musikk-opplevelsene kan være de største. Dem har det vært mange av i korona-sommeren.

Forskerne studerer nå musikkens betydning i korona-tiden.

– Musikk har evnen til å vekke minner. Og ta oss tilbake i tid eller til å endre hvordan vi føler. Så sånn sett kan kanskje musikk bety mer for oss i denne korona-sommeren. Vi prøver med vår musikk å gå på tur inn i våre egne hjerter. Sykle med vår egen fantasi. Jeg blir dratt tilbake til baksetet i en rød Volvo på vei gjennom Romsdalen med familien min. Det er når jeg hører Knutsen & Ludvigsen, smiler han.

De tar regler om smittevern på alvor under Nabokonsertene. De sender ut informasjon til publikum. Og snakker om det underveis.

– Det er helt klart utfordrende. Fordelen med å ha utekonserter er at folk kan sitte på terrassene og i hagene sine. I tillegg er det jo god plass der vi spiller. Så det hjelper på. Voksne er ikke så forskjellige fra barn. Så de må også minnes på dette. En overivrig, dansegal pappa på 44 kan fort glemme tid og sted, han med.
 

Her skal Nabokonsertene spilles:

* 10. august kl. 16 – Alna bydel Tryge Lies plass 1

* 10. august kl. 18 – Østensjø bydel Låveveien 50

* 11. august kl. 16.30 – Grünerløkka bydel på broen ved Blå

* 11. august kl. 18.30 – Bydel Gamle Oslo Klostergata 4

* 12. august kl. 15.30 – Bydel Grorud ved Svarttjern

* 12. august kl. 17.30 – Bydel Bjerke Veitvedtveien 17

* 16. august kl. 14 – Bydel Frogner Huitfeldts gate 16

* 16. august kl. 16.30 – Bydel Stovner Vestlisvingen 23

* 16. august kl. 19 – Bydel Sagene Stavangergata (Bjølsen borettslag)

* 17. august kl. 16 – Nordstrand bydel Ekebergveien 243