Kultur

– Spør folk om hvordan de har det

Som barn flyktet Mariann fra Afghanistan til Norge. – Alle flyktninger som kommer, bør få bedre psykisk hjelp, mener hun.

Mariann Humberset elsker å stå på scenen med bandet pikeKYSZ. Hun liker også å springe seg en tur. Slik holder 23-åringen unna depresjon og tunge tanker. Nå vil hun at hennes problemer skal hjelpe andre.

Humberset er med i serien «Jeg mot meg 2» på kanalen NRK. Der får unge mennesker hjelp mot psykisk sykdom. De snakker sammen i grupper med psykolog Peder Kjøs. De filmer også seg selv når de er alene. Serien har premiere i dag, mandag 3. september.

– Det var helt fantastisk. Jeg var veldig spent før jeg kom dit første gangen. Men det har hjulpet meg masse, sier Humberset til Klar Tale.

Mariann bor i Ørsta på Vestlandet. Hun er opprinnelig fra Afghanistan.

– Jeg var ni år da jeg kom som flyktning til Norge. Da hadde jeg opplevd krig. Jeg kom med mye jeg slet med. Traumer måtte jobbes med. Det var ikke et godt nok system som møtte meg, forteller hun.

23-åringen har bodd litt rundt i landet.

– Jeg bodde i flere asylmottak før jeg havnet i Ørsta. Jeg bodde også på institusjon og i fosterhjem, før jeg flyttet for meg selv. Men depresjonen kom krypende da jeg endelig var alene, sier Humberset.

Hun skjønte etter hvert at det kom fra oppveksten hennes. Humberset mener selv at flere burde sett at noe var feil.

– Jeg måtte være tidlig voksen og passe lillebroren min, sier hun.

Humberset brøt med familien. Hun hadde fem år helt uten kontakt. Men nå treffer hun dem igjen.

Mariann har nå jobb, kjæreste og stort sosialt nettverk. Hun har fått god hjelp av samtaler, serien «Jeg mot meg» og sine nærmeste. Men fortsatt kjemper hun mot angst og depresjon.

– Målet med å være med i serien, var å hjelpe andre med min historie. Jeg trodde ikke det ville hjelpe meg. Men det gjorde det, heldigvis!

I serien møtte hun folk på sin egen alder.

– Vi kunne være ærlige og åpne. Det var lov å være seg selv. Det ble et trygt sted å dele vonde ting, sier Humberset.

Hun sier hun håper andre som sliter, forstår at de ikke er alene med problemene sine.

– At de tenker: Når Mariann klarte det, så kanskje jeg klarer det, sier hun. Hun ønsker seg både telefoner og meldinger fra folk.

– Jeg skal hjelpe så godt jeg kan. Jeg tror både etnisk norske barn og unge og minoritetsbarn sliter like mye.

23-åringen oppfordrer folk til å være mere obs på dem rundt seg.

– Spør om hvordan de har det. Og om noen sliter: vær der for dem, sier hun.

Humberset etterlyser også mye bedre oppfølging på det psykiske for flyktningene.

– De aller fleste flyktninger har opplevd krig. De blir bosatt i en kommune og forventet å integrere seg. Men mange har opplevelser de sliter med. Folk som sliter psykisk, har kanskje heller ikke overskudd til å prøve å få jobb, sier hun.

Hun oppfordrer hjelpeapparatet til å se alles behov i en familie. De kan være veldig forskjellige fra person til person.

Du kan se «Jeg mot meg» på kanalen NRK. Første episode vises på NRK1 mandag 3. september kl. 22.15. I serien er det åtte unge mennesker som deler sin historie.

Siste utgave

På forsiden nå