Kultur

Springsteen-festen starter

Snart er det duket for Bruce Springsteen i tre hele dager i Norge. Her har han et veldig trofast publikum.

På forhånd går ryktene om at den amerikanske musikeren Bruce Springsteen skal spille på Utøya. Det ryktes også at han skal spille på minnemarkeringen på Rådhusplassen i Oslo. Det er på årsdagen for terror-angrepene 22. juli.

Men ingenting er bekreftet. Kanalen TV 2 har snakket med en kilde. Personen hevder det er snakk om en «overraskelses-konsert» i Oslo sentrum.

LES MER HER: Laleh og Lillebjørn til 22. juli-konserten

Men noe er derimot sikkert. Det er at Springsteen spiller tre fullstendig utsolgte stadion-konserter i Oslo og Bergen. Det blir konsert lørdag, mandag og tirsdag.

– Jeg tror han trenger fridagen sin. Det er for å gjøre tre så lange konserter som han skal på fire dager, sier Jon Vidar Bergan. Han er ekspert på musikk og forfatter av boka «Store rock- og popleksikon».

Han sier at 62 år gamle Springsteen holder lange konserter. På turneen med navnet «Wrecking Ball» har han holdt godt over tre timer lange konserter.

Siste konsert var i Dublin i Irland tirsdag denne uken. Det er før Bruce Springsteen kommer til Norge til helgen. Der fleipet og spøkte Bruce Springsteen: Han dro ut en generator med diger av- og påbryter ut på scenen. Det gjorde han sammen med artisten Little Steven. Så begynte de å spille låta «Twist and Shout». Den prøvde de å gjøre sammen med artisten Paul McCartney i London i Storbritannia sist helg. Men da ble strømmen brått slått av. Det viste seg at det var arrangørene som hadde gjort det.

Men hva gjør han i Oslo? Der spiller han kvelden før den tunge ettårsdagen for terror-angrepene.

– Det kan godt være han planlegger noe mer alvorlig i starten. Han tar stemningen veldig bra. Han er interessert i stedene han spiller. Og han har alltid en sang som passer til stemningen, sier Roar Bakken. Han driver det norske nettstedet Blood Brothers for fans av Springsteen.

I april spilte Springsteen i New Orleans i USA. Det er byen han besøkte sammen med Seeger Sessions-bandet. Det var rett etter orkanen Katrinas herjinger i 2006. Han var ikke fornøyd med måten har så at myndighetene taklet skadene etter orkanen. Det gjorde ham sint. Raseriet fikk ham til å lage albumet «Wrecking Ball». Der startet han med de tyngre låtene, med blant annet «City of Ruins». Så endte platen mye lystigere.

I Oslo går Springsteen på scenen allerede kl. 19.30. Det trengs. For ifølge Bakken, holder Springsteen, også kalt The Boss (sjefen), lengre konserter enn før.

– Han spiller ofte fra 2.50 til 3.10 timer. På årets turné har han gjort 10 konserter som varte litt over 3 timer og 10 minutter. Han har holdt hele fem konserter som varte nær 3.50 timer. Den mannen har en ustoppelig energi, sier Bakken.

– Springsteen gir alt. Han gir publikum det de vil ha, sier Bergan.

– At en 62-åring er så ivrig etter å spille live, er imponerende!

Bruce Springsteen har mange trofaste fans i Norge. 11 album har gått til topps på listene. Det er fra «The River» i 1981 til «Wrecking Ball» nå i vår. 84.000 billetter til årets tre konserter ble utsolgt med én gang.

– Det vet han, hevder Jon Vidar Bergan: – Han kommer alltid innom Norge når han er ute på turné.

Første gang Bruce Springsteen spilte på norsk jord var i 1981 i Drammenshallen. Siden har det blitt mange konserter. En annen ting som «sjefen» visstnok er klar over, er at fansen ofte kommer på alle konsertene han gjør i landet.

– Da han spilte på Valle Hovin i 2008 to dager på rad, var det stor forskjell på hvilke sanger han spilte, sier Bergan.

Dette får Roar Bakken og andre fans til å se ham så mange ganger på rad de får til. Bakken skal ha med seg alle de tre norske konsertene. Han følger Springsteen til Göteborg i Sverige og enda to konserter.

– Han bytter gjerne ut halvparten av de eldre låtene for hver kveld. Dét er det som trekker, sier Bakken. Han beskriver sin helt som «unik med en helt spesiell utstråling, karisma og kontakt med publikum».

Siste utgave

På forsiden nå