Kultur

Springsteen i storform før Europa

Søndag spilte artist Bruce Springsteen i New Orleans i USA. Sist han var i byen ble han så sint at han laget et nytt album om det.

I juli kommer Bruce Springsteen til Norge. Det er som del av en turné i Europa. Søndag var det New Orleans som fikk besøk av den verdenskjente artisten. Der spilte han sammen med bandet New Orleans Jazz. Han spilte på denne scenen også i 2006. Det var bare åtte måneder etter at orkanen Katrina drepte mange og ødela store deler av byen. Han besøkte et område hvor det var flom etter orkanen. Han ble rasende over at ingen tok ansvar for å rydde opp og hjelpe folk.

– Jeg så ting jeg aldri ville trodd jeg skulle få se i en amerikansk by. Jeg ble rasende, sier han.

Han sa at USA er bare rot, og at ingen påtar seg ansvaret. Raseriet gjorde at han skrev flere av låtene til albumet «Wrecking Ball».

– Man kan aldri mislykkes med rock 'n' roll hvis man er forbannet, sier han.

Springsteen kommer til Valle Hovin i Oslo 21. juli. Så drar han til Koengen i Bergen 23. og 24. juli. De som har sikret seg billett, har trolig grunn til å glede seg, skriver nyhetsbyrået NTB. I New Orleans var konserten hans veldig populær.

Han spiller mest fra «Wrecking Ball» på denne turnéen. Men han spiller også en rekke eldre låter som mange kjenner.

Låt nummer to ut på scenen i New Orleans var «We Take Care of Our Own». I teksten synger han blant annet «det er ingen hjelp å få, kavaleriet ble hjemme». Sangen handler om New Orleans. Springsteen er sint fordi han mener myndighetene ikke gjorde det de kunne for å hjelpe etter katastrofen.

Noen av sangene handler også om krisen i økonomien i USA. De ble skrevet i 2008, da krisen startet.

– Folk mistet jobben, men ingen sa ifra. Ingen ble fengslet, ingen ble holdt ansvarlige, sa Springsteen til TT Spektra under et intervju tidligere i vår. Han ville snakke om raseriet han føler. Årsaken er at han har sett venner miste alt på grunn av krisen. Vanlige amerikanere har fått livene sine ødelagt på grunn av grådige finansfolk. Springsteens egen far opplevde å miste jobben på 1970-tallet. Det ødela veldig mye for ham. Han kom seg aldri. Han lyktes aldri med å få stoltheten tilbake.

– Arbeidsløshet er ødeleggende. Jeg vet hva det kan gjøre med en familie, sier Springsteen.

Artisten kommer aldri selv til å drive med politikk, sier han. Men han liker å uttrykke meningene sine.

– Da jeg var ung, satte jeg pris på artister som engasjerte seg og ville gjøre noe for andre. Jeg vil gjøre det samme som Bob Dylan gjorde for meg. Jobben min har alltid vært å se på avstanden mellom den amerikanske virkeligheten og den amerikanske drømmen. Hvor stor er den?

På «Wrecking Ball» har Springsteen blitt inspirert av tidligere tiders musikk. Han har hentet idéer fra blant annet blues, folk og gospel. Det er ikke tilfeldig.

– Tanken er at musikken skal ha en historisk sammenheng. Jeg vil vise at dette har skjedd tidligere, og at det fortsetter å skje. Igjen, og igjen og igjen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå