Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stjerneros til «Submarine»

Den britiske filmen «Submarine» er en av dem som har fått mest ros av kritikere i år. Nordmenn har vært med på å lage den.

Den britiske filmen «Submarine» fikk fire av fem stjerner. Det var fra kresne Peter Bradshaw i den britiske avisa The Guardian. «Delikat og potent ny britisk moro,» skrev den amerikanske avisa The New Yorker. Det var da filmen kom til Canada og USA. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Nordmenn har vært med på å lage «Submarine». Fotograf Erik Wilson er ekte bergenser. Regissør Richard Ayoade sin mors familie kommer fra Kristiansand.

Handlingen i filmen skjer i Swansea i Wales. Filmen handler om Oliver. Han er sent i puberteten og er veldig glad i duffelcoat-jakker. Han blir forelsket i Jordana i klassen sin. Hun har startet en brann. Men han er mest opptatt av foreldrenes kjærlighetsliv. Det går utover hans eget.

– Det er en komedie om å vokse opp, sier Ayoade til NTB i London.

– Jeg liker veldig godt filmer og serier som handler om gutter som modner. Jeg tenker på ting som «The Last Picture Show», «The Catcher in the Rye» og «Dawson’s Creek».

«Submarine» er hans første film. Den er også blitt sammenlignet med de amerikanske klassikerne «Harold and Maude» og «Rushmore». De er laget av Hal Ashby og Wes Anderson.

Ayoade er opptatt av å snakke om Norge.

– Dere er veldig lite nevrotiske der. Dere er veldig pålitelige, trygge og lager sjelden opptøyer, humrer han.

Fotograf Wilson har bodd i England i 15 år.

– Vi møttes da vi gjorde opptak til en konsert med Arctic Monkeys. Han er fantastisk, med en herlig sans for humor. Jeg føler meg veldig bra med folk fra Norden. De har et godt lynne, skryter Ayoade.

Selv mener Wilson at «Submarine» kan bli populær i Norge.

– Jeg tror den har et uttrykk som nordmenn liker. Den er litt sørgelig, innadvendt, nølende og famlende, sier han til NTB.

– Det er ingen som gjør noe spesielt. Det handler om en fyr som liker ei jente – det er det hele. Ikke går det spesielt bra. De er heller ikke de vakreste menneskene i verden, heller, utdyper Wilson.

«Submarine» kommer på kino 22. juli.