Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Strammer inn for bilder av selvskading

Tenåringer kan bli påvirket av ting de ser i sosiale medier. Instagram vil gjøre mer for å hindre bilder av selvskading.

Bildedelings-tjenesten Instagram sier de vil bli strengere. De vil gjøre mer for å stoppe bilder som viser selvskading. Det skjer etter et møte. Storbritannias helseminister Matt Hancock snakket med flere sosiale medier. De snakket om hvordan de kan ta vare på den psykiske helsa til tenåringer. Helseministeren møtte blant andre selskapene Facebook, Google, Snapchat og Twitter.

I 2017 ble 14 år gamle Molly Russell funnet død på soverommet sitt. Hun hadde tatt sitt eget liv. Hun skal ha fulgt flere kontoer på Instagram. Der ble det lagt ut innlegg om depresjon og selvmord.

– Ting gjøres for å forsøke å beskytte barn fra forstyrrende innhold på Instagram. Det er oppmuntrende å se. Det sier jentas far, Ian Russell.

– Andre plattformer for sosiale medier må innføre tiltak. De må anerkjenne ansvaret de har overfor sine brukere. Det er på tide, om internett skal bli et trygt sted for unge og sårbare mennesker, sier han.

Eksperter har gjennomført en stor undersøkelse over hele verden. De har sett på ungdom, psykisk helse og selvmord. Tiltaket fra Instagram kommer etter denne undersøkelsen. Det sier sjef i selskapet Adam Mosseri.

– Vi er ikke der vi skal være når det gjelder selvskading og selvmord. Det har vi sett den siste måneden. Vi må gjøre mer for å holde de mest sårbare menneskene som bruker Instagram, trygge, sier han.

Det har aldri vært lov å dele ting som oppmuntrer til selvmord eller selvskading på Instagram, sier han.

De nye tiltakene gjelder bilder av ting som arr etter kutting. Det kan vise selvskading, selv om det ikke er like direkte.

Disse tingene blir ikke lenger mulig å søke på hos Instagram. De vil heller ikke komme opp som foreslåtte innlegg. De dukker heller ikke opp i «oppdag»-funksjonen.

Likevel vil slike bilder ikke bli slettet. Instagram ønsker ikke å gjøre at folk som har det vondt, føler seg utenfor. Det sier Mosseri. Noen kan legge ut slike innlegg som et rop om hjelp, sier han.

Instagram har også planer om andre tiltak. De vil hjelpe folk som legger ut eller søker på innhold om selvskading.

Målet er å fjerne innhold som kan føre til at noen skader seg selv. Samtidig vil Instagram være et «støttende fellesskap», sier Mosseri.