Kultur

Strayed trasket av seg sorgen

Cheryl Strayed var avhengig av rus. Hun mistet moren sin og endte i skilsmisse. Redningen ble en 400 mils fottur i USA. Nå er filmen her.

I kveld fredag er det premiere på filmen ««Wild». Reese Witherspoon spiller hovedrollen som Cheryl Strayed.

Strayed skrev boka «Wild» i 2013. Den handlet om hvordan hun gikk 400 mil langs vestkysten av USA. Slik kvittet hun seg med alle negative tanker hun strevde med. Strayeds mor døde av kreft. Hun ble skilt fra mannen sin på grunn av egen oppførsel. Og hun var avhengig av narkotika.

– Jeg gikk inn i livet mitt mer enn ut av det, sier Strayed til nyhetsbyrået NTB. De møter henne i London.

– Jeg gikk ut av livet idet jeg mistet retningen i sorgen min. Dette var et forsøk på å finne tilbake.

Boka er oversatt til 30 språk. Jean-Marc Vallées har regissert filmen. Nick Hornby og Cheryl Strayed har laget manus.

Strayed gjorde som mange før. Hun trasket Pacific Crest Trail eller PCT. Den går fra Mexico i sør til Canada i nord. Der fikk hun all anledning til å tenke over de store spørsmålene.

– Jeg var ikke ensom veldig ofte. Jeg var alene, men ikke ensom, sier hun.

Strayed har tidligere jobbet som både kelner og journalist.

– Jeg elsket aleneheten. Den lærte meg mye, så jeg nøt den. Før turen var jeg omgitt av mennesker som ikke skjønte hvem jeg var. Jeg klarte ikke å være naturlig overfor disse. Underveis ble jeg i stand til å huske meg selv igjen, til å tilgi meg selv og rense sjelen min. Det blir det motsatte av ensomhet.

Boka leses verden rundt. Strayed tror det er fordi hun forteller en gammel historie.

– Det handler om hvordan vi må oppsøke mørket. Slik bekjemper vi «dragene» våre og kommer oss videre. Det er «helten» sin reise. En som går tilbake til det eldste i kulturen vår, en som sitter i beina våre og blodet vårt. Dette var jeg bevisst på da jeg skrev, sa hun.

Hun forklarer at poenget med «Wild» ikke er å fremheve seg selv.

– Mange, mange mennesker har tilbakelagt bedre, lengre, raskere og mer eventyrlige reiser enn meg. Jeg måtte forstå hva opplevelsen betydde. Jeg måtte utvikle meg som skribent og vokse inn i livet mitt.

Det er mange feminister som hyller boka og snart filmen.

– Det er jeg glad for. Fordi jeg alltid har regnet meg som feminist. Derfor fryder det meg at folk ser hvor kraftfull denne kvinnen er. Jeg tror også at filmen henvender seg direkte til menn. Det er fordi den viser kvinner i deres fulle menneskelighet. Akkurat det er feminismens kjerne. I hvertfall min, sier hun.

Filmen har fått veldig gode kritikker.

– Hva betyr de gode reaksjonene for deg?

– Jeg er så stolt over kreftene som har laget filmen. Jeg er særlig stolt over Reese sin evne til å bære den nesten alene. Stadig vekk er det kun henne på film-lerretet. Så mange fans av boka har kontaktet meg. De sier at de digget den. Det er ganske voldsomt, sier Strayed overfor NTB.

Også Laura Dern, Gaby Hoffmann, Thomas Sadoski spiller i filmen. I Norge har den aldersgrense 11 år

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå