Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Styrer skuta selv

Artist Silya har vunnet TV-konkurransen Stjernekamp og gir nå ut album. Snart er hun klar for turné over hele landet.

Artist Silya har gjort stor suksess i Norge både på 1990-tallet og på 2010-tallet. I fjor vant hun TV-sangkonkurransen «Stjernekamp». Mandag gir hun ut plata «Unanchored». Hun har skrevet alle låtene. I tillegg synger hun én coverlåt.

– Det er først de siste årene jeg har skjønt hvem jeg er, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Nå føler hun at hun har større kontroll på karrieren.

– Jeg har gått rundt og vært med på andres prosjekter. Nå vil jeg ikke det mer, sier Silya. Egentlig heter hun heter Silje Nymoen.

Nå sier hun at hun ikke hører på bandet sitt. Det er hvis de mener noe som er annerledes enn det hun har tenkt seg.

– Jeg er streng på en hyggelig måte, sier hun.

Den nye plata har mange referanser til sjøen. Silya har tatoveringer på begge armene. Hun har også tatovert et anker på overarmen.

– Alt falt på plass da jeg innså hvor viktig havet er for meg. Livet er som havet, det er stort, fascinerende og vakkert. Og så må du styre skuta, eller livet ditt selv, sier hun.

Silya har bodd flere år i New York i USA. Hun fikk kontrakt med det amerikanske plateselskapet Columbia Records. Der fikk hun ikke særlig mye suksess.

– Jeg har også prøvd meg tre ganger på mindre plateselskaper. Men alle vil ta over, sier hun.

Silya får inspirasjon av å høre på gamle artister.

– Det er de gamle, deilige jazzvokalistene. Først og sist Dinah Washington. Men også Etta James, Aretha Franklin og Billie Holiday. Og Tom Waits da. Jeg elsker Tom Waits! Han er poetisk på en rå måte, sier hun.

Nå gleder hun seg til å dra på turné.

– Det beste jeg vet er å stå på scenen. På scenen skjer det noe kreativt. Jeg tar sangene videre når jeg leker med publikum. Det blir en samtale. En dyktig konsertartist går aldri av moten. Folk trenger slik «ekte vare», sier hun.