Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Suksess med sur etterforsker

Forfatter Hans Rosenfeldt er aktuell med ny krim. Den heter «Ikke bestått». I boka blir flere reality-stjerner drept.

Hovedpersonen i bøkene er Sebastian Bergman. Han er kriminal-psykolog og jobber sammen med politiet. Bergmann er ingen helt. Han tar ofte feil valg og ødelegger for seg selv.

– Vi har gitt ham mange dårlige egenskaper, sier Rosenfeldt.

Rosenfeldt skriver bøkene sammen med Michael Hjort. Bøkene er veldig populære. Den nyeste kom nå rett før påske. Den heter «Ikke bestått». I boka blir flere reality-stjerner drept. Men hvorfor? Det må Bergman finne ut.

I TV-serien spilles Bergman av den svenske skuespilleren Rolf Lassgård. Han er kjent for å spille politimannen Kurt Wallander. Rollen som Bergman er helt annerledes.

Rolf Lassgård ønsket seg en person som ikke var lett å like. Han ville ha noe annet enn Wallander.

– Derfor ga vi Bergman mange dårlige egenskaper, sier Rosenfeldt.

Rosenfeldt og Hjort har klart å få leserne til å føle sympati for Bergman. Han mistet kone og barn i tsunamien i 2004. Siden det har det meste gått galt for ham.

– Vi ga ham en sorg. Den gjør at han ødelegger for seg selv. Vi får sympati med ham fordi han velger feil. Bergman er flink til å forstå andre personer. Men han klarer ikke å løse sine egne problemer, forklarer Rosenfeldt.

Egentlig var historien om Bergman skrevet for TV. Men den svenske TV-kanalen SVT var ikke interessert. Derfor ble det bøker i stedet. Men så ombestemte SVT seg. De ville ha TV-serien likevel. Så nå er det både bøker og TV-serie om Bergman.