Kultur

Suksess-serie starter tidlig

Tredje sesong av TV-serien «Downton Abbey» får tidligere start på kanalen NRK enn planlagt. Søndag kan den vinne hele 16 TV-priser.

Den historiske drama-serien «Downton Abbey» er blitt en stor suksess verden over. Miniserien er solgt til over 100 land.

Her i Norge er det kanalen NRK1 som sender serien. NRK hadde egentlig ikke tenkt å sende tredje sesong før i oktober. Men nå starter de allerede neste søndag. Sesong 3 hadde premiere i Storbritannia søndag 16. september.

– «Downton Abbey» er en av våre mest populære dramaserier. Mange seere følger og gleder seg til den. Siden vi fikk muligheten, så vi ingen grunn til å vente med å sende den, sier Lise Storm Hansen til avisa Aftenposten. Hun er kanalansvarlig for NRK1.

LES MER HER: Angriper «Downton Abbey»

«Downton Abbey» har allerede vunnet mange priser, både britiske og internasjonale. Den har blant annet vunnet Golden Globe-pris for beste miniserie.

Søndag 23. september ventes det at serien vinner enda mer. Da deles TV-prisene Emmy Awards ut i Los Angeles i USA. I år ble «Downton Abbey» nominert til hele 16 priser.

Serien gjorde det også bra i fjor på Emmy-utdelingen. Da var den nominert til 11 priser og vant seks.

– Ingen vet hva som vil bli populært. Vi lager bare serier og håper på det beste, sa Julian Fellowes i takketalen for beste miniserie.

Han er mannen bak «Downton Abbey». 63-åringen skriver alle manus og er også produsent for serien.

LES MER HER: Slik blir TV-høsten

«Downton Abbey» lages av den britiske kanalen ITV og handler om godset Downton i England. Serien følger menneskene som lever der tidlig på 1900-tallet. Det gjelder både de rike godseierne og tjenerne i huset.

Serien handler mye om endringene som skjedde i samfunnet på den tiden. Da ble det et mindre skille mellom de rike i England og tjenerne deres.

Fellowes er usikker på hvorfor serien er blitt så populær. Men kanskje er det litt på grunn av det raske tempoet, foreslår han.

– Selv om serien ser tradisjonell ut, er den laget på en moderne måte, sier Fellowes til bbc.co.uk.

LES MER HER: Gale menn vant igjen

Sist nordmenn så «Downton Abbey», var i julen 2011. Da ble det sendt en jule-spesial, som fikk 690.000 seere.

Da vi forlot serien sist, var første verdenskrig over. Den dødelige influensaen spanskesyken hadde herjet på godset. Tjeneren Bates hadde blitt dømt for mord.

Som vanlig venter også seerne spent på å se hva som skjer videre mellom seriens mest populære par, lady Mary og gods-arvingen Matthew Crawley.

Sesong 3 starter på NRK søndag 30. september klokken 20.55. Den har sju deler.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå