Kultur

Sverige vant over Norge i Oscar

«Kongens nei» ble ikke nominert til den gjeve filmprisen. - Jeg er ikke lei meg, sier regissøren Erik Poppe.

Norge sendte filmen «Kongens nei» til Oscar-konkurransen i USA. Men de som bestemmer over Oscar likte en svensk film bedre. En mann ved navn Ove» er nominert til filmprisen for beste utenlandske film. I februar får vi se om nabolandet vårt vinner prisen.

Erik Poppe regisserte «Kongens nei». Han er ikke spesielt skuffet, sier han til nyhetsbyrået NTB.
– Jeg hadde blitt skuffet og lei meg om jeg hadde vært yngre. Men jeg var forberedt på alle løsninger, forklarer Poppe.

Filmen hans ble en suksess i Norge. Hele 720.000 mennesker har sett den på kino. Likevel får den ikke være med i Oscar-konkurransen. Men den danske filmen «Under sanden» får være med. Det gjør også «Forhushande», en film fra Iran. De er nominert sammen med den svenske filmen.

I år får også flere svarte skuespillere delta i Oscar-konkurransen. I fjor ble TV-seerne nemlig sinte. Årsaken var at alle skuespillerne var hvite. Krtikerne mente det skyldtes at de som kan stemme over Oscar stort sett er hvite menn-

Derfor forandret Oscar-sjefene reglene, skriver avisa The New York Times. Sjefene inviterte flere folk fra andre grupper til å være med å stemme.

I år er seks svarte skuespillere nominert. Den ene er Denzel Washington, som spiller i filmen «Fences». Den handler om en søppeltømmer på 1950-tallet. En annen er Naomie Harris. Hun spiller i filmen «Moonlight».

Andre stjerner som får være med i kampen om Oscar er Natalie Portman, Meryl Streep, Ryan Gosling og Viggo Mortensen.

Filmene «Manchester By The Sea», «Arrival» og «Hacksaw Ridge» er blant filmene som kjemper om å bli beste film. Musikalen «La La Land» er en av favoritter.

Siste utgave

På forsiden nå