Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Synger viser på nordnorsk

Artist Maria Haukaas Mittet kommer med sitt første album på norsk. – Nå sier folk «det er jo deg», når de hører sangene, sier hun.

Artist Maria Haukaas Mittet ble kjent for 10 år siden på TV-konkurransen «Idol». Hun er mest kjent for å synge sanger på engelsk. Ofte har sangene mye kraft og energi.

I oktober kommer hun med sitt første album hvor hun synger på norsk. Da kommer plata «Det e her æ e heime».

– Vi er så flinke til å flytte på oss her i landet. Jeg bor et annet sted der identiteten min kommer fra. Jeg er splittet, det handler om valg, sier Mittet til nyhetsbyrået NTB.

Det nye albumet skal ha visesanger. Sangene er skrevet av visesangere fra Nord-Norge. Hun skal synge låter fra Ola Bremnes, Arvid Hansen, Halvdan Sivertsen og Terje Nilsen. Mittet føler det kjennes riktig å synge på norsk.

– Nå sier folk «det er jo deg» når de hører sangene, sier Mittet. Hun har vært i Bodø for å spille inne låta «Jorda» med Terje Nilsen. Det er han som har skrevet låta. Nilsen kalles Nord-Norges «best bevarte hemmelighet» når det gjelder visesanger.

– Jeg har brukt to år på å lytte meg gjennom Nord-Norge, sier Mittet. I 2011 sang hun julesalmer på nordnorsk sammen med koret Oslo Gospel Choir.

Haukaas Mittet sier at det har skjedd naturlig å synge på norsk.

– Det er som å bli voksen. Jeg er godt i gang med livet, men føler samtidig at jeg fortsatt er i startfasen, sier 34-åringen. Hun ble mor i fjor.

Haukaas Mittet kommer fra øya Senja i Troms, men bor i Oslo. Hun mener det er et sted ingen har hørt om.

– Familien min har flyttet til Oslo også, etter at jeg flyttet hit, sier hun.

Hun kjente ikke til Terje Nilsens viser fra før av.

– Vi sang inn visa «Jorda» sammen. Jeg valgte den fordi den var litt vanskelig. Det er en sterk, politisk tekst. Det var et godt møte i studio. Nilsen er en kul fyr som har opplevd mye. Men han er snill tvers igjennom, sier Mittet.

Albumet skal ha ti låter. Nå har Mittet tolv sanger. Dermed må hun velge bort to av låtene.

– Det blir vanskelig, for jeg har et kjærlighetsforhold til alle, sier hun.