Kultur

Tar oppgjør med rasisme

Artisten Jarle Bernhoft mente låten hans ble for «snill». Nå er han klar med ny musikk.

Jarle Bernhoft stoppet sangen «We Have a Dream». Den ble rett og slett for naiv og «snill». Bernhoft reagerte på saken om Freddy Gray.

Gray var en svart mann som døde etter vold. Han falt i koma i en politibil. Men ingen politifolk ble dømt for volden.

– Noe knakk i meg. Jeg innså hvor naiv jeg var, sier sangeren til nyhetsbyrået NTB. Bernhoft lager musikk i sjangeren soul.

Den nye sangen ble politisk. Den ble selvkritisk og personlig. Et slags oppgjør med rasismen, slik han har oppfattet den.

– Jeg prøver å synge noe om det jeg har sett selv, sier Bernhoft. Han har bodd i USA og er gift med en halvt afrikansk dame. Han ble opptatt av all volden mot de svarte.

– Dette har skjedd til alle tider. Men nå blir volden mot de svarte vist på en helt annen måte. Rasismen eksisterer, sier han. Flere episoder har blitt filmet.

Bernhoft har samlet musikken på en ny EP. Den heter «The Morning Comes». Enkel musikk med dype tekster. Han gir ikke opp soulen.

– Jeg godtar at jeg er en hvit, rik mann. Jeg skammer meg ikke. Men jeg prøver å tenke at jeg har flaks som er født i Norge, sier han til NTB.

– Jeg synger soul fordi jeg har skikkelig lyst.

Bernhoft ble godt kjent i 2011. Da kom albumet «Solidarity Breaks». Han fikk Spellemann-priser samme år. Han var gjest på TV-programmet The Ellen DeGeneres Show.

Siste utgave

På forsiden nå