Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tar pulsen på tiden

Det er tøffe tider i USA. Krise i økonomien og høy arbeidsløshet. Det preger den nye plata til Los Lobos.

Plata heter «Tin Can Trust» (stol på blikkboksen). I Norge gis den ut i august. Plata er spilt inn i et studio i en røff bydel i Los Angeles i USA. Bydelen ligger øst i Los Angeles. Den heter East L.A. Det er der bandet kommer fra.
– De harde tidene lå i lufta da vi jobbet i studio. Det påvirket oss. Og hvordan vi tenkte da vi laget plata. Lufta vi puster inn inspirerer oss når vi skriver sanger. For resten av verden har det også vært tøft de siste årene. Det er bare mer tydelig nå. Det har alltid vært noe vi har vært opptatt av. Men det er ikke det eneste temaet på plata, sier Steve Berlin. Han spiller saksofon og keyboard i gruppa. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Los Lobos ga ut sin første plate i 1976. I 1987 ga de ut sin femte plate. Den heter «By the Light of the Moon» (I månelyset). Gruppa er kanskje mest kjent for hitlåta «La Bamba». Den ble spilt i filmen «La Bamba». Sangen ble egentlig laget av sangeren Ritchie Valens. La Bamba kommer opprinnelig fra Mexico. Sangen kan spores omtrent 300 år tilbake i tid.

De siste fire platene har gruppa spilt inn i et studio i en garasje. Det ble bygd av Cesar Rosas. Han er sanger og gitarist i Los Lobos.
– Det var et pent nabolag og et fint hus. Så stemningen var avslappet. Men så flyttet han og da var det ikke plass til et skikkelig studio lenger. Da valgte vi dette stedet i East L.A. Det har en helt annen stemning. Vi hadde blitt så vant til alt i det gamle studioet. Før hadde vi våre egne områder. Nå måtte vi finne nye. Det endret alt på en god måte, sier Berlin.

Bandet er fortsatt lojale mot området i Los Angeles. Og på plate-coveret til ««Tin Can Trust» er det tydelig at de støtter organisasjonen Barrios Unidos.
– De gjør sitt beste for å holde unge mennesker unna gjengene. De viser dem et annet liv med musikk, kunst og deres egen kultur som ikke involverer gjengmiljøer. Vi føler fortsatt sterkt for East L.A., sier Berlin.

Berlin sier at det ikke er noen spesiell hemmelighet bak gruppas suksess.
– Noe skjer når vi kommer sammen og spiller. Vi er strenge når det gjelder å godkjenne vår egen musikk. Det andre er at vi ikke tenker på hvor lenge vi har holdt på. Men starter på nytt hver gang, sier han.

Albumet dekker det meste av stilartene Los Lobos er kjent for. Det er sjangrene Texmex, rock og blues. Men det er ikke noen plan bak valget av låter.
– Når vi spiller inn musikk møter vi bare opp og krysser fingrene. Vi øver aldri inn sangene først, sier Berlin.

Låta «All My Bridges Burning» er skrevet av Cesar Rosas og Robert Hunter. De har lenge samarbeidet med gruppa Grateful Dead. De var også venner av Jerry Garcia. Han var med i Grateful Dead. Men døde i 1995.
– Vi har hatt nær kontakt med dem. Mange folk har sagt til oss at vi var Jerrys favorittband. Vi har spilt en god del med dem. Og vi har spilt på festivaler med Bob Weir og Mickey Hart. Vi deler en god del av de samme forbildene. Mange av deres fans liker oss også. De er lojale og vi vil gjerne gjøre dem fornøyde, sier han.

«Tin Can Trust» er første album på fire år med ny musikk fra Los Lobos.
– Vi har turnert mye. Det tok litt tid å bestemme oss for hva vi ville gjøre denne gangen. Skulle vi gi det ut selv? Og hvis ikke, hvilket plateselskap skulle vi velge? Det tok oss et år å få tid til å gå i studio. Det var en utfordring. Men jeg tror alt ble som det skulle, sier han.

Bandet kommer gjerne tilbake til Norge.
– Det er altfor lenge siden vi var hos dere. Jeg beklager til norske fans på vegne av Los Lobos. I dag skal vi spille en konsert i London. Og så fire i Italia. Så skal vi turnere i USA. Vi håper å komme til Skandinavia etter det, sier Steve Berlin.