Kultur

Teater om natten

Det Norske Teatret vil spille teater om natta. Neste år skal de ha en åtte timer lang forestilling om andre verdenskrig. Forestillingen vil begynne ved midnatt og vare til klokka 8 om morgenen.

Erik Ulfsby vil spille teater om natta. Ulfsby er sjef ved Det Norske Teatret. Til neste år skal de sette opp en forestilling om andre verdenskrig. Forestillingen varer i åtte timer.

«Natt i verda» er foreløpig tittel på stykket.

– Andre verdenskrig er jo på en måte en natt i menneskets historie. Vi planlegger å spille fra midnatt og fram til klokka åtte om morgenen. Freden kommer med soloppgangen, sier Ulfsby til nyhetsbyrået NTB.

Teatersjefen har leid inn fire europeiske dramatikere til å skrive teksten. Torsdag og fredag var de fire samlet for første gang.

Den sveitsiske dramatikeren Lukas Bärfuss, norske Maria Tryti Vennerød, skotske David Greig og russiske Oleg Bogev skal skrive manus.

– Da jeg fikk høre om prosjektet tenkte jeg: Er du gal, dette er bare for stort. Men jeg ble tiltrukket av det umulige med dette, og sa ja. Det sier Bärfuss til NTB.

Han har skrevet «Tjue tusen sider» som ble spilt på Det Norske Teatret i fjor.

Maria Tryti Vennerød sier at hun skriver på en historie om en nazi-lege.

David Greig sier at han samler historier på sin faste kaffebar i Edinburgh. Han spør folk hva de forbinder med andre verdenskrig. Greig møter folk fra mange land. Han bruker det folk sier til å lage en historie.

Det er teatersjefen som skal sy sammen alt til slutt. Ulfsby skal ha regien. Han skal jobbe sammen med sjefsdramaturg Carl Morten Amundsen.

De fire dramatikerne har jobbet med prosjektet en god stund.

– Nå har jeg 300 til 400 sider å jobbe med. Jeg ser at dette kan la seg gjøre, sier Amundsen.

I tillegg til historiene fra dramatikerne vil forestillingen også bygge på annet materiale fra andre verdenskrig. Det er materiale som dagbøker, foto, aviser, brev og filmer.

Tema kommer også til å bli hvordan den andre verdenskrig preger oss nå, 70 år etter.

Lange forestillinger er ikke noe nytt for Det Norske Teatret. På slutten av 1980-tallet satte Stein Winge opp «Merlin» på teatret. «Merlin» varte i seks timer. I 2013 satte de opp «Bibelen». «Bibelen» varte også i seks timer. Stein Winge hadde regi på «Bibelen».

– Med «Bibelen» spilte vi både hele forestillingen i ett. Vi delte den også i to. Det var fordi vi trodde det ville bli veldig mye for folk å se de seks timene. Men erfaringen er at alle ville se hele, sier Ulfsby.

Ulfsby tror at folk også vil komme til en lang forestilling i teatret på natta.

– Det er noe spektakulært å sitte og se teater hele natta. Vi legger i første omgang ut et antall netter. Det kan godt hende at vi også skal spille noen forestillinger på dagtid, sier Ulfsby.

De ansatte i Det Norske Teater er glade for prosjektet.

Siste utgave

På forsiden nå