Kultur
Bilde 1 av 3

Tegnet da Vinci en naken Mona Lisa?

Bildet ble kjent i 1862. Siden da har eksperter lurt om det er laget av kunstneren Leonardo da Vinci.

Hun har vært undersøkt i flere år. Eksperter har studert både kvinnen, teknikken og papiret. Nylig ble dommen klar: Den nakne Mona Lisa kan ha blitt tegnet av kunstneren Leonardo da Vinci. Det sier franske eksperter som har undersøkt bildet.

– Det er en veldig stor mulighet for at Leonardo laget store deler av tegningen, sier Mathieu Deldicque til nyhetsbyrået AFP.

Han jobber på Condé Museum. Det ligger i byen Chantilly nord for Paris. Det er her den nakne Mona Lisa finnes. Museet har hatt tegningen siden 1862.

Ulike eksperter har lenge ment at bildet kan knyttes til da Vinci. Årsaken er at tegningen har mange sikre tegn. Den er helt sikkert fra starten av 1500-tallet. Papiret stammer fra området der Leonardo bodde og jobbet. Det har tidligere undersøkelser vist.

Tegningen er også laget med teknikken sfumato. Den handler om å viske ut overganger slik at bildet ser tåkete ut. Leonardo var kjent for å bruke denne teknikken.

Spørsmålet er på hvilken måte da Vinci kan knyttes til bildet. Ble tegningen laget av da Vinci selv? Eller ble den laget av en student som arbeidet i studioet til da Vinci?

Leonardo hadde mange studenter. Flere av dem malte og tegnet nakne damer som lignet Mona Lisa. Flere av dem skrev også om en naken Mona Lisa.

– Nettopp derfor er vi nesten sikre på at Leonardo også skapte en naken Mona Lisa, sier Deldicque. Han mener at dette bildet er en skisse laget før et større oljemaleri.

Leonardo da Vinci fra Italia regnes som en av verdens viktigste kunstnere. Mona Lisa var hans mest berømte verk. Det henger på museet Louvre i Paris i Frankrike. Det er her Deldicque og andre eksperter har jobbet med sine undersøkelser.

I 2017 mente én ekspert at deler av bildet var laget med høyre hånd. Men Leonardo da Vinci var venstrehendt.

– Men nå har vi oppdaget nye ting. Det er tegn på bruk av venstre hånd omtrent over hele bildet, sier Deldicque til AFP.

2. mai er det 500 år siden Leonardo da Vinci døde. Han levde fra 1452 til 1519. Jubileet markeres med mange utstillinger. Både Louvre og Condé Museum har spesielle utstillinger for å feire kunstneren. På Condé skal selvsagt den nakne Mona Lisa stilles ut.

Kilder: AFP og The New York Times

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå