Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tekst-TV fyller 30 år

Medieverden forandret seg mye siden 1983, men tekst-TV er fortsatt elsket av folket. I år feirer tjenesten 30 år.

Hver dag er 16 prosent av nordmenn innom tekst-TV. Det viser tall fra årets første tre måneder. Det er det samme som omtrent 650.000 lesere på landsbasis, ifølge avisa Nordlys.

Det skriver nyhetsbyrået NTB. Det er kanalen NRK som driver tekst-TV.

Det er nesten det dobbelte av antallet som leser avisa Dagbladets papirutgave og nesten like stor andel som leser avisa VG på papir.

LES OGSÅ: Frp vil selge NRK

– I mange år har vi ventet på at tekst-TV skulle dø ut, men det gjør ikke det. Sånn er det i alle de nordeuropeiske landene. Unntaket er Storbritannia. Tekst-TV er fortsatt stort i Sverige, Danmark og Tyskland, sier Erik Bolstad. Han er redaksjonssjef for nettjenester i NRK.

Tjenesten er aller mest populær i Nord-Norge. Her har tekst-TV en dekning på 20 prosent. I Oslo og Akershus er dekningen kun på 13 prosent.

LES OGSÅ: Sju av ti TV-seere så minne-konserten

Det er også de eldre som er de flittigste brukerne av tjenesten. Tekst-TV har best dekning blant dem som befinner seg i aldersgruppen 50 år og oppover.

– Dette er dinosaur-versjonen av internett. Litt gammeldags i formen. Grafikk i stil med de første datamaskinene Commodore 64. Men fortsatt er tekst-TV elsket av folket. Jeg tror nok at vi vil se tekst-TV i enda ti år til. Det sier Nina Einem til avisa. Hun er sjef i nyhetsredaksjonen i NRK Troms,

Men det blir færre som bruker tekst-TV. I 2005 var det nærmere 1,5 millioner som leste tekst-TV hver dag.