Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tester filosofi i praksis

Lurer du på om de gamle filosofenes råd passer for oss som lever i dag? Agnes Ravatn har testet ut filosofi i hverdagen.

Agnes Ravatn gir oss gamle filosofers råd til hvordan leve gode liv. I boka «Stoisk uro» tester hun filosofi. Hun sjekker om det fortsatt er mulig å leve etter tankene til filosofer som Aristoteles og Heraklit.

Hun har prøvd å være helt rolig. Selv om hun har møtt på urimelige ting. Hun har også prøvd å leve i gamle filler i et iskaldt hus.

– Helt siden jeg var barn har jeg vært opptatt av filosofi. For det finnes knapt noe viktigere enn spørsmålene om «hvordan leve best». Her har jeg forsøkt å forenkle det som kan virke komplisert. Jeg har forsøkt å gjøre det om til enkle og forståelige teorier. En slags filosofi for nybegynnere, ler forfatteren.

Ravatn har blant annet testet ut stoismen. Det er en filosofisk retning. Den var viktig rundt år 0.

– Stoikerne var opptatt av at du ikke skal la deg bli satt ut – samme hva! Du skal bare akseptere din skjebne. Hvis du mister noen av dine kjære, skal du møte det med stor ro. Du skal bare tenke at du gir dem tilbake.

Dette er tanker fra en helt annen tid, sier forfatteren. Da var verden mer brutal.

– For oss blir det å bare godta alt veldig passivt. Men jeg fant noe hos stoikerne som ga mening. De snakker om nærvær og det å være fullt og helt til stede. Det er nøkkelen til det gode liv. For dem var det ikke så viktig å bli gammel. Det viktigste var å leve godt den tiden du lever.

I 2015 flyttet hun og familien fra Oslo. De dro til et småbruk fra 1880-tallet et stykke nord for Haugesund i Rogaland. Her er det Ravatn har forsøkt å bruke filosofi i praksis.

I boka vil hun også lære oss om epikureanismen. Det er en filosofi som Ravatn mener har fått for dårlig rykte. Mange tror at det handler om å gjøre mest mulig av det du har lyst til.

– I denne filosofien søker en etter fred i sjelen. Det skjer ved å skaffe deg det du trenger. Men de mente det kanskje aller viktigste var å se på hvor mye du trenger. Noe er viktig for alle, som mat, tak over hodet og varme. Men kanskje kan du skrelle vekk noe. Du trenger kanskje ikke å alltid se bra ut, full lommebok, beundring og makt, sier Ravatn.