Kultur

Tidenes filmhøst

Aldri før har det vært så mange norske filmer på kino. Klar Tale gir deg oversikten over den norske filmhøsten.

30 norske filmer har premiere i år. Det er ny rekord. Håkon Skogrand er filmrådgiver i Film & Kino. De jobber med å dele ut penger til norske filmfestivaler. Skogrand forklarer hvorfor det er så mange norske filmer nå.
– Tidligere kulturminister Trond Giske ga mer penger til Norsk filminstitutt. De gir pengestøtte til norske filmer. Det ser vi resultatet av nå. Det har jo tatt tid å lage disse filmene, sier Skogrand til Klar Tale.

Norsk filminstitutt tror at norsk film vil få mindre penger i 2011. Årsaken er at det er laget flere filmer enn det fins penger til. Filmene som har premiere i 2010, kostet mye penger. En del av pengene skulle gis i støtte til norsk film i 2011. Det skriver avisa Aftenposten.

Skogrand tror det kommer færre norske filmer i tiden fremover.

– Jeg tror det blir færre, men dyrere filmer i de neste to til tre årene. Altså filmer som er mer krevende å lage. Filmen «Max Manus» var en stor produksjon. Den kostet mange millioner kroner. Til nå har det blitt laget flere og billigere norske filmer, sier han.

«Varg Veum II - Skriften på veggen» er en av de nye norske filmene som kommer. Det er den første av seks nye filmer om etterforskeren Varg Veum. Filmene er laget fra Gunnar Staalesens bøker.

Varg Veum har sluttet som etterforsker. Han er lærer. Og har funnet seg en kjæreste. De prøver å leve et rolig liv. Morderen «Kniven» ble tidligere arrestert av Veum. Nå slipper han ut av fengsel og vil ha hevn.

«Varg Veum II - Skriften på veggen» har premiere 27. august.

«Jakten på Vikingsverdets Forbannelse» er en ny film om Brødrene Dal. Den er laget av humorgruppa KLM. Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen var med i gruppa.

Hjemme i stua mekker Brødrene Dal på den nye tidsmaskinen sin. Den har de kjøpt på TV-shop. Men plutselig går noe fryktelig galt. Maskinen forsvinner med Gaus og Roms ombord. De reiser 1.000 år tilbake i tiden. De dukker opp igjen i Vikingtiden. Brødrene må løse en blodig konflikt mellom to
viking-klaner.

«Brødrene Dal og jakten på vikingsverdets forbannelse» har premiere 10. september.

Se hele premiere-listen under.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå