Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

To stemmer på turné

En senior med trompet og en junior med en stor stemme reiser sammen på juléturné. De har med seg en buss med Sølvgutter.

Ole Edvard Antonsen tar for andre år på rad tar med seg Didrik Solli-Tangen ut på sin store juleturné.

De skal spille og synge i kirker over store deler av landet. De har med seg band og 50 fra koret Sølvguttene.

De fremfører alt fra barokke perler til låta «Stjernesludd» av DumDum Boys. Didrik er helt klar på at det er en julelåt.

– Den har «gaver» og «snø» i teksten, sier han.

Ole Edvard Antonsen mener at de to kan velge mellom mye forskjellig musikk. Begge har bakgrunn i det klassiske. Også har de sans for å eksperimentere. For det er lett å glemme at den tidligere Melodi Grand Prix-vinneren Didrik er utdannet i klassisk sang.

– Derfor vil jeg bruke hele spennet hans. Det er alt fra popmusikk til beinhardt klassisk, sier Antonsen.

Det er trompetisten som bestemmer. Det var også han som startet juleturneen for fem år siden. Det var etter å ha gitt ut plata «Desemberstemninger».

– Julen er den eneste høytiden hvor alle sjangre har sine julesanger, sier Antonsen.

Han har tilogmed spilt inn en countryjulelåt som egentlig er laget av artist Dolly Parton. Men Antonsen sier også at instrumental-musikken er viktig, ikke minst i juletiden.

– En sangtekst må tolkes, og går videre til hvordan vi tenker. Musikken snakker direkte til sjelen, mener han.

Det er blandingen av sanger og instrumentalmusikk som skiller juleturneen «Desemberstemninger» fra det andre julekonserter. Og det gir også Ole Edvard Antonsen et publikum som ofte ellers ikke får høre ham.

– Jeg får lite spilletid på radio eller TV, der jeg er sensurert på forhånd. Noen høye herrer har bestemt hva lytterne skal få høre. Det er ikke instrumentalmusikk, sier Antonsen.

Antonsen forteller at trompet var en viktig del av juletradisjonene utelands.

– I barokken hadde alle de store hoffene egen hofftrompeterer. De skapte stemninger. I Tyskland er trompeten en mye sterkere del av julefesten, sier han-

– Trompet er et helt nydelig instrument, ikke minst i kirkerommet. Ole Edvard gjør noe helt eget med den, som jeg ønsker jeg klarte å få til med min egen stemme, sier Didrik Solli-Tangen.

 

23. november starter turneen i Bø i Vesterålen. Deretter spiller de seg sørover. Det blir til sammen 26 konserter. De avslutter 22. desember i Asker.

Antonsen og Solli-Tangen slipper også en julesingel sammen. Den heter «Lyset i Betlehem». Det er John Rutters vakre sang «Candlelight Carol» på norsk. Den blir også å høre i kirkene, forteller Antonsen

– Den største utfordringen blir å velge vekk låter. Vi har lyst til å skape stemning fra latter til ettertanke. Det er nødt til å være ekte.