Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tøff dame på tjukka

Rakel flytter hjemmefra for å gå på skole. Der blir hun gravid. Det er mye drama i tegneserie-romanen «Fallteknikk».

Det er forfatter Inga H. Sætre som har skrevet boka om Rakel.

Rakel flytter til Gjøvik. Det er der det skjer. Men Rakel er langt fra klar for barn eller spesielt interessert i gutter. Hun får raskt problemer med den stadig voksende magen:

«Det er ikke romantisk å bli smelt på tjukka. Det er patetisk. Det er ikke kjærlighet. Det er sperm».

– Rakel kom av seg selv, forteller forfatter Inga Husby Sætre til nyhetsbyrået NTB.

Sætre er illustratør og tegneserie-skaper. Hun er kanskje mest kjent for tegneserien «Møkkajentene». Men i «Fallteknikk» er det en helt ny og sammenhengende historie som skjer. Handlingen foregår på slutten av 1990-tallet. Alt skjer i 1996. Det var da Sætre selv flyttet til Gjøvik for å gå på skole.

– Dette har jeg gjort som en spøk til meg selv, og kanskje de jeg gikk i klasse med. Jeg tror bestevenninnen min kan kjenne seg litt igjen i serien. Men Rakel er ikke meg, sier Sætre.

«Fallteknikk» er en fortelling om vennskap og om å lære å falle uten å slå seg for mye. Boken er stillferdig og rolig. Samtidig er det mye humor og sårhet som rører de som leser.

– Jeg tenkte Rakel skulle være litt sårbar og tøff i trynet. Hun kan si en ting. Samtidig skal vi kunne se at hun egentlig er skikkelig sårbar, sier Sætre.

I boken følger vi Rakel gjennom ett år på videregående. Hun spiller i band. Hun begynner også med kampsport og henger med bestevenninnen sin, Ingrid. Og så blir hun gravid. Men det er hun ikke alene om. For sju uker siden fødte Inga H. Sætre sitt tredje barn. Graviditeten ga henne ekstra inspirasjon med boka.

– Jeg har lest blader jeg fikk da jeg var gravid. Det står lite der om det jeg har følt. De skriver kun om ting jeg ikke kjenner meg igjen i. Dette har jeg brukt i romanen, sier Sætre.

Den ferske tegneserie-romanen har allerede fått strålende kritikker. Kristopher Schau kaller Sætre «En norsk tegneserie-skaper det står respekt av». Dagbladet skriver at «Verden skulle hatt flere Inga Sætre og færre rosabloggere».

«Fallteknikk» er om og for ungdom. Både forlaget og Sætre tror boka også kan røre og underholde mange voksne.