Kultur

Tøff pop-dronning til Oslo

Robyn har jobbet hardt for å bli Sveriges pop-dronning. Fredag opptrer hun i Oslo Spektrum.

Den svenske artisten har en lang karriere bak seg. Men først i fjor ble Robyn super-stjerne. På under ett år ga 31-åringen ut tre album. Og anmelderne elsket henne. Låta «Dancing on my own» ble en av fjorårets største hits i Europa og USA. Og konsertene hennes ble utsolgt på få minutter.

- Robyn har et utrolig musikalsk talent. Hun bruker oppskriften til pop-gruppen Abba. Det betyr triste tekster og glad musikk, sier musikk-anmelder Elisabeth Bie til Klar Tale. Hun mener Robyn har funnet oppskriften på suksess.

Mange av sangene til Robyn handler om ensomhet og det å være annerledes. De handler også om selvstendighet og mot.

Bie kåret samleplata «Body Talk» til et av de ti beste albumene i 2010.

- Hun ga ut tre fantastiske album i fjor. Og hun har laget den mest fengende pop-musikken som finnes, sier musikk-anmelderen.

Men Robyn har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Da hun var 11 år, skrev hun sin første sang. Så ble hun oppdaget av et plateselskap. Og albumet «Robyn is here» kom i 1997.

- Robyn har utviklet seg mye siden 1990-tallet. Da var hun et tenårings-idol. Hun var mer som et produkt, sier Bie.

I 2004 bestemte Robyn seg for å bryte samarbeidet med plateselskapet. Hun ville bestemme over sin egen musikk.

– Robyn ville gi ut musikk på egenhånd. Hun møtte mye motgang. Men hun jobbet hardt og gjorde alt selv, sier Bie.

Artisten startet sitt eget plateselskap. I 2005 kom albumet «Robyn». Musikken var blant annet inspirert av elektronika og rap. Plata ble kåret til årets album i Sverige. Hun fikk også prisen for beste kvinnelige pop-artist.

Så kom albumene «Body talk Pt. 1», «Body talk Pt. 2» og «Body talk Pt. 3» i fjor. Og plutselig var Robyn en av Europas største pop-stjerner. Hun er også et stort forbilde for mange unge jenter. Fredag kommer tusenvis av dem til Oslo Spektrum for å høre henne.

– Robyn er tøff og selvstendig. Hun har vist en utrolig sterk vilje. Og hun har fått det til. Derfor blir hun respektert og lyttet til, sier Bie.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå