Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tolker musikk med tegn

Tre artister vil at også de som ikke hører, skal kjenne musikken deres. Nå holder de konsert med tolk på tegnspråk.

Jeg håper at vi klarer å få fram musikken vår gjennom tegnspråk-tolken. Da vil også de som ikke hører, få noe ekstra av konserten. Jeg håper den vil gi dem noe, sier Therese Aune til Klar Tale. 13. oktober holder hun konsert sammen med artistene Einar Stray og Pål «Moddi» Knutsen. Det skjer i Jakob kirke i Oslo. Da håper de at det finnes døve blant publikum.

– Det var Pål som fikk ideen. Han snakket med ei venninne av meg som er tegnspråk-tolk. Å tolke konserter gjøres visst sjeldent. Nå jobber vi sammen med en person fra tolke- tjenesten i Oslo. Det er hun som skal tolke musikken vår, sier Aune.

Døve bruker tegn med hendene istedenfor muntlig språk. Tolken skal vise musikken ved hjelp av tegnspråk. Det synes Norges Døveforbund er bra.

– Det er positivt at andre vil gjøre det mulig. Da kan også døve og tunghørte være med på arrangement som en konsert, sier Sissel Gjøen. Hun er rådgiver i Norges Døveforbund.

De tre artistene spiller til vanlig hver for seg med band. Men de har flere felles musikere. Under konserten skal de spille hverandres sanger sammen.

– Det er veldig gøy. Vi har gjort én slik trippel-konsert i Oslo tidligere, og én i Trondheim. Vi har også spilt sammen på Volum-festivalen og Træna-festivalen, forklarer Aune. De tre har alltid drømt om å få spille i Jakob kirke. Derfor gleder Therese Aune seg litt ekstra.

– Tegnspråk-tolken har allerede vært på øvingene til bandet. Hun har lyttet og sett hva vi holder på med. Vi har også oppdaget at det kan bli noen utfordringer, sier Aune.

I noen av låtene er det nemlig lange perioder med bare musikk. Da synger de ikke. Vi håper vi finner en ordning på det. Den skal være fin for både de som er døve og de som hører, sier hun.

Døve opplever ikke musikk likt. Noen hører fortsatt litt, andre har hørt tidligere. Noen er helt døve, men de kan føle bass og rytmer. Mange sanger har jo veldige gode tekster. Bare det kan også være fint å få med seg, sier Gjøen. Døveforbundet sier at det viktigste for de døve, er at tolkene er gode og godt forberedt. Det må også være mulig å vise det som folk hører, på en synlig måte.

Aune tror tolkingen også vil være bra for de som hører. Det er Pål «Moddi» Knutsen enig i.

– Det er ikke lett, men målet er å gjøre konserten like fin for alle som er tilstede. I tillegg er jo tegnspråk forferdelig vakkert å se på. Det gir noe ekstra. Det er selv for de som kan høre musikken, sa artisten Moddi i forrige uke.