Kultur

Torgny med tre plater på en plate

Artisten Torgny slipper tre plater og en musikkvideo med sin døde mormor.

Den norske artisten Torgny Amdam gir ut siste del av de tre korte platene «Cut & Run». Med dem kommer også noen spesielle musikkvideoer.

Hver plate har fått sin video. Én viser en ung, fransk forfatter som døde av sykdommen aids. Det er videoen til låta «All scars».

Til låta «Sunday Rain» er hans avdøde mormor med. En film fra da han besøkte henne like før hun døde.

– Hun levde et langt godt liv. Så døde hun stille. Det er motsatt av første video, sier Torgny.

I to år har han jobbet med de tre platene. De ble sluppet digitalt én etter én. Nå kommer de ut på en samlet plate på vinyl.

– Jeg blir så forelsket i formatet vinyl. Å lytte til en plate på vinyl gir en annen ro. Det er noe poetisk i det, sier han.

Torgny leter etter lyder som fascinerer. De bruker han til å lage musikk.

– Jeg prøver å ikke styre det jeg gjør, men heller la det komme. Det er viktig å være fri, sier artisten.

Torgny har samarbeidet med den kjente kunstneren Willibald Storn. Kunstneren har tatt artistbildene av Torgny. Han er fotografert mens han har på seg rotter og haier av plast. Kunst og musikk kan lett blandes sammen, mener Torgny.

– Storn har en energi, og tør å ta sjanser, sier Torgny. Han er inspirert av kunstneren.

– Det vanlige artistbildet er en oppbrukt sjanger. Jeg liker å prøve å gjøre noe med en liten vri, så jeg ikke kjeder meg selv! sier Torgny.

Storn var tidligere en slags far for Torgny.

– En gang var det en mann i gangen vår. Jeg var 12 år. Mannen luktet parfyme og skulle på date med moren min, sier Torgny.

Storn var sammen med Torgnys mor i 11–12 år. Nå er han også en venn. Det er første gang de to jobber sammen.

Før var Torgny rockemusiker. Blant annet i bandet Amulet. Nå lager han mer elektronisk musikk. Han er særlig kjent for de tre låtene «The Only Game», «Big Day» og «I Came Here». Her var musikkvideoene som små dokumentarer. Regissøren Emil Trier laget disse videoene.

Torgny liker å gjøre ting selv. Han har eget plateselskap og mye å gjøre.

– Jeg tror du må verne om ditt. Du kan heller ikke kun tenke på penger når du driver med kultur. Da er du en idiot, sier artisten.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå