Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

«Tre nøtter til Askepott» blir ny

Neste jul kan du se Askepott i klarere farger og skarpere bilder. Den tsjekkiske juleklassikeren «Tre nøtter til Askepott» skal gjøres digital.

Den tsjekkiske filmen «Tre nøtter til Askepott» er blitt en klassiker på norsk TV i jula. Neste jul kan du se Askepott i klarere farger og skarpere bilder. Filmen skal nemlig gjøres digital.

Filmen er en av ti tsjekkiske filmer som får penger fra Det europeiske økonomiske samarbeids-område (EØS). Pengene går til å gjøre filmene om til digital versjon. De ti filmene ble valgt fra en liste på 200 tsjekkiske filmskatter. Norge bidrar med 7,3 millioner kroner til prosjektet, melder Regjeringen.

Den filmen «Tre nøtter til Askepott» heter «Tri orísky pro Popelku» på tsjekkisk. Den er en fast del av det mange nordmenn må få med seg i jula.

– Det er fantastisk at Norge og Tsjekkia deler denne filmen som en del av vår felles kulturarv, sier Anna Batistova. Hun er prosjektleder ved det tsjekkiske filmarkivet.

I dag er filmen lagret på fem tunge filmruller. Til sammen er de to kilometer lange. Negativene skal renses, pusses, repareres og digitaliseres.

– Den digitaliserte versjonen kommer til å skape en helt ny opplevelse for seerne. Den vil ligge tett opp til hvordan filmen fremsto ved premieren i 1973, lover Batistova.