Kultur

Tredje best i verden

Kokken Gunnar Hvarnes imponerte med breiflabb, sjøkreps, krabbe og lam. Han vant bronse i verdens-mesterskapet for kokker.

Det hakkes, kuttes, røres og fileteres i høyt tempo. På én time skal Gunnar Hvarnes overbevise dommerne om at han er best. En bitteliten smaks-forskjell eller tykkelsen på en saus kan avgjøre dommerens mening.

Gunnar Hvarnes drømte om å bli verdens beste kokk. Han kom på tredjeplass i konkurransen Bocuse d’Or onsdag. Klar Tale snakket med ham før konkurransen.

Bocuse d’Or betyr verdens kulinariske konkurranse. Det er en konkurranse i kokkekunst hvor alt gjøres foran publikum. Det er verdens-mesterskapet (VM) for kokker. Konkurransen skjer i Lyon i Frankrike. Kokke-mesteren Paul Bocuse fikk idéen i 1985. Norge har deltatt ti ganger og har vunnet sju medaljer. Det er fire gull, to sølv, én bronse og én pris for beste fiskerett. Konkurransen er annethvert år. Den skjer over to dager og 12 land konkurrerer hver dag.

Gunnar Hvarnes vant tittelen «Årets kokk» i 2009. Det er norges-mesterskapet (NM) for kokker. Vinneren herfra blir Norges deltaker i Bocuse d’Or året etter.

I år lagde kokkene to retter. Én med kjøtt og én med sjømat.

– Den var med lam. Den andre bestod av breiflabb, sjøkreps og krabbe. To av råvarene blir bestemt av sponsorer for konkurransen. Alle lager det samme, sier Gunnar Hvarnes til Klar Tale.

Hvarnes trente lenge før konkurransen. Selv om han har laget rettene mange ganger, fortsetter han å være kreativ.

– Det er viktig at du alltid utvikler maten noen skritt videre. Den dagen du slutter å bruke egne idéer og være kreativ, har du tapt, sier Hvarnes.

Leni Stålvik er daglig leder for Bocuse d’Or Norge. Norge har i flere år gjort det bra i konkurransen. Hun tror det er fordi vi har mange gode kokker.

– I Norge er vi gode til å finne de beste talentene blant mange. Vi har også sponsorer som støtter oss over lang tid. Og vi gjør det langt bedre enn for eksempel Danmark, sier Stålvik til Klar Tale.

Det er andre gang Gunnar Hvarnes har vært med i Bocuse d’Or. Han var også med i europa-mesterskapet (EM) i 2010. Da vant han sølv for Norge. Han mener det har skjedd en utvikling de siste fem årene.

– Vi har blitt flinkere. Vi får fram mer av vår egen nordiske mat. Land som Norge, Sverige og Danmark er ikke kjent for matkultur. Frankrike og Spania er mer kjent for det, sier Hvarnes.

Hvarnes reiste ikke alene til Lyon. Han tok med seg Filip Bendi som commis. Det er en ung kokk som er lærling og assistent i konkurransen.

– Vi har laget rettene en del ganger og trent sammen. Det er fint med hjelp, da blir arbeidet enda bedre, sier Hvarnes.

Han var godt forberedt til årets konkurranse. Men han ventet tøff motstand.

– Kokkene fra både Sverige, Danmark, England, Frankrike og USA er dyktige, sier Hvarnes.

Kokken Rasmus Koefoed fra Danmark og Tommy Myllymäki fra Sverige var blant favorittene i årets konkurranse. Koefoed kunne notere seg første gull til Danmark. Myllymäki vant sølv for Sverige. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå