Kultur

Trollene kommer tilbake

Alexander Løken vil gi barn og ungdom spenning. Nå lar han trollene trampe inn i sin nye bok «Trollskallen».

Forfatter Alexander Løken har skrevet boka «Trollskallen» for barn og ungdom. Han brukte lang tid på å utvikle boka. Det startet allerede i andreklasse. Læreren hans lot klassen høre hørespillet «Den tapte verden» av Arthur Conan Doyle. Siden leste Løkens mor høyt fra boka «Oliver Twist» av Charles Dickens. Løken husker også sitt første møte med «Hobbiten».

– Spesielt bøker om fantastiske reiser gjorde inntrykk. Det var utrolig å høre om en verden som ikke var oppdaget, sier Løken. Han forteller at det er denne spenningen han vil gi til unge med boka «Trollskallen».

– Jeg har bare byttet ut dinosaurer med troll, og Amazonas jungel med Østerdalen, sier han.

Fortellingen skjer i 1887. 14 år gamle Edvard bor på barnehjem. Plutselig er han hjelperen til Professor Wolf og skal vokte en mystisk hodeskalle. Det fører til en reise fra gatene i Kristiania til skogene i Østedalen. Der ute finnes det skapninger Edvard ikke trodde fantes.

Løken har lest hvordan Charles Dickens beskriver London. Det har gitt ham inspirasjon til å beskrive Kristiania.
– Det er stemningen og spenningen jeg har forsøkt å ta med meg, sier han.

Løken har også brukt mye tid på Deichmanske bibliotek. Der har han lest bøker og sett på bilder for å kunne beskrive hvordan det var i Kristiania på 1800-tallet. I boka har han beskrevet både klær, hus og gater slik det var på den tiden. Han har ikke gjort det samme med handlingen som skjer i Østerdalen. Der sprer tusser og troll skrekk i skogene. Mens Løken leste om 1800-tallet ble han overrasket over hvor mye som er forandret.

– Det er ikke lenge siden Norge var et veldig fattig land. Det er bra hvis boken min kan få noen til å tenke over hvor bra vi egentlig har det, sier han.

Historier om troll og tusser er blitt populære de siste årene. Løken sier at han ble overrasket over dette.
– Til og med Hollywood ser ut til å ha oppdaget disse historiene. Men hvorfor gi bort alt det kule stoffet til dem, sier Løken.

Han hadde begynt å skrive på boka da filmen «Trolljegeren» kom i 2010. Løken syntes det var fint at flere oppdaget hvor mye spennende det var å skrive om dette emnet.
– Samtidig var det ergerlig. Jeg vil jo være original, sier han.

Men Løken tror uansett han har laget en historie som skiller seg ut.
– Jeg har lagt handlingen til en tid uten mobiler og andre moderne hjelpemidler. Edvard får virkelig prøvd seg, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå