Kultur

Tror rollespill gir bedre fantasi

I år feirer verdens første rollespill 40 år. Men rollespill er langt fra gammeldags, mener forfattere.

Vanlige brettspill har blitt populære igjen. Ole Peder Giæver og Matthijs Holter synes rollespill også fortjener litt oppmerksomhet. Sammen har de skrevet barneboka «Rollespill». Rollespill kan blant annet gi barna bedre fantasi, mener de.

– Barna kan skape sin egen fortelling, ut fra sin egen fantasi. I stedet for å måtte følge fantasien til personen som har laget spillet, sier Giæver.

«Dungeons & Dragons» er regnet som verdens første rollespill. Gary Gygax og Dave Arneson laget spillet i 1974. De var inspirert av forfatteren J.R.R. Tolkien. Mennene ønsket å leve seg inn i fantasy-verdenen Tolkien skapte i «Ringenes Herre»-bøkene. Siden har det kommet fire utgaver av spillet.

Rollespill spilles rundt et bord. Du trenger kun terninger, papir og blyant. En av spillerne er leder. De andre spillerne styrer hver sin rolle. De får også egenskaper som rollen deres er god til. Så gjelder det å leve seg inn i skumle og ville eventyr i andre verdener.

Både Giæver og Holter begynte med rollespill som barn.

– Jeg likte ofte å spille trollmann. I rollespill kan alle være sin egen helt. Når du blir eldre, blir smaken gjerne annerledes, sier Giæver.

Han har fortsatt å spille rollespill. Men han har også skapt sitt eget. Giæver har laget rollespillet «Itras By». Holter har laget spillet «Draug».

– Barn har alltid lekt, og rollespill er en form for lek. I en alder hvor mange slutter å «leke», håper vi boken vår kan vise dem at de kan fortsette leken, sier Giæver.

Matthijs Holter har tre barn. Han mener foreldre godt kan spille rollespill sammen med barna.

– Men det gjelder å la dem få gjøre det de vil. Vi laget Kaptein Sabeltann-rollespill på sengekanten en kveld. Da fant ungene på at de ville drepe kaptein Sabeltann, sier Holter.

Det fikk barna lov til.

– Vi må ikke være redd fantasiene barna har, men godta fantasiens monstre. De fant jo likevel ut at spillet ikke var like moro når han var død, sier han.

I boka er det tips til hvor du kan finne rollespill på internett. Forfatterne har også med et kapittel om laiv. Det vil si et rollespill der du bruker hele kroppen, og ikke bare fantasien. Laiverne kler seg ut og skaper sin egen verden. Giæver driver med både vanlig rollespill og laiv.

– Bord-rollespill ser ikke like glamorøst ut som laiv. Men inni hodene kan det være de utroligste bilder, sier han.

Hvert år er det tre spill-festivaler i Norge. Der kan deltakterne blant annet spille rollespill. Det er Arcon i Oslo nå på sommeren, Hexcon i Trondheim og Regncon i Bergen på høsten.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå