Kultur

– «Tuba Atlantic» skulle ikke vært Oscar-nominert

Den norske kortfilmen «Tuba Atlantic» skulle ikke vært nominert til filmprisen Oscar. Årsaken er at den ble vist på TV før utdelingen. Det sier arrangøren.

Den norske kortfilmen «Tuba Atlantic» var nominert til filmprisen Oscar. Den ble delt ut i USA i helgen. Den norske filmen skulle ikke vært nominert, sier arrangøren. Årsaken er at den ble vist på TV før utdelingen.

– Produsentene fortalte oss aldri om at filmen var vist på TV. De krysset av for nei på påmeldings-skjemaet for Oscar-nominering. Der ber vi om svar på om en slik visning har skjedd, når og på hvilken kanal. Det skriver Torene Svitil i en e-post til avisa Aftenposten. Hun er pressetals-kvinne i Det amerikanske filmakademiet. De deler ut prisen.

LES MER HER: Ingen norsk Oscar-pris

«Tuba Atlantic» ble vist på kanalen NRK i august 2010. Det var en del av et program med seks eksamens-filmer fra Den norske filmskolen på Lillehammer.

– Dette var helt ukjent for oss. Hvis vi hadde fått vite noe om dette før, ville vi satt i gang en etterforskning. Vi ville ha strøket filmen fra listen over nominerte filmer. Det ville skjedd med en gang vi fikk bekreftet TV-visningen, sier Svitil.

Visningen bryter med akademiets regler for nominering.

– Ingen kortfilm kan vises offentlig noe sted utenom på kino. Det gjelder også TV og kabel-TV, hjemmevideo og på internett. Filmene kan ikke vises før de har blitt vist i Los Angeles i USA. Eller etter at de har fått en festivalpris eller en student-Oscar. Utdrag av filmen kan vises. Men det kan bare være opp til 10 prosent av filmens lengde, står det i reglene.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå