Kultur

Tyldums film vant Oscar

Den norske regissøren Morten Tyldum hadde åtte sjanser til å vinne filmprisen Oscar. Han vant én- for beste manus.

Norske Morten Tyldums film «The Imitation Game» vant filmprisen Oscar. Det var for beste tilrettelagte manus. Utdelingen var natt til mandag i Los Angeles i USA.

«The Imitation Game» var nominert til hele åtte prisern. Men den måtte nøye seg med en. Det var manusforfatter Graham Moore som fikk prisen av utdeler Oprah Winfrey.

– Det var den jeg hadde mest tro på og håp om skulle vinne, sier en fornøyd Tyldum til norsk presse.

Manusforfatter Graham Moore holdt en sterk takketale da han mottok prisen. Han fortalte blant annet at han hadde forsøkt å ta sitt eget liv.

– Det var kjempegøy og veldig emosjonelt med Graham. Vi har jobbet sammen lenge og sittet sammen i seks måneder i et rom. Det var velfortjent. Jeg syns han holdt den beste talen i kveld, sier Tyldum. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Også norske Torill Kove var nominert til Oscar. Nominasjonen var for beste animerte kortfilm med «Moulton og meg». Men den filmen vant «Feast» fra USA. Vinneren var for øvrig forfilm for Disney-filmen «Big Hero 6». Denne vant Oscar for beste animasjonsfilm.

Men det var favoritten «Birdman» som vant flest Oscar-priser. Filmen vant prisen for beste film, foto, originalmanus og regi. Det er Alejandro G. Inarritu som har regissert «Birdman». Tyldum var også nominert for dette.

Vinnerne av beste hovedroller og biroller vant alle Oscar for første gang.ulianne Moore fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Hun spilte i filmen «Still Alice». Eddie Redmayne vant prisen for beste mannlige hovedrolle. Han spilte i «The Theory of Everything».

Skuespilleren JK Simmons vant beste mannlige birolle i «Whiplash». Filmen vant også Oscar for beste lydmiksing og redigering.

Patricia Arquette vant for beste kvinnelige birolle. Hun spilte i «Boyhood».

– Til hver kvinne som har født, til hver eneste skattebetaler og borger i dette landet. Vi har kjempet for alle andres rettigheter. Nå er det vår tur til å ha lik lønn en gang for alle. Og like rettigheter for kvinner i De forente stater, sa Arquette.

Den polske filmen «Ida» vant beste fremmedspråkelige film. Filmen er delvis laget i Danmark. Danske Kristian Eidnes Andersen har laget musikken. Filmen handler om en nonne i Polen i 1962. Plutselig oppdager hun at hun er født jøde.

– Vi laget en film ... om behovet for stillhet og ettertanke og det å trekke seg tilbake fra verden. Og her er vi. I sentrum av støy og verdens oppmerksomhet. Det er fantastisk, kan jeg fortelle dere. Livet er fullt av overraskelser, sa regissøren Pawel Pawlikowskia.

Clint Eastwoods siste film er «American Sniper». Den vant Oscar for beste lydredigering.

Prisene for beste kostymer, beste sminke og hår, scenografi og originalmusikk fikk Wes Anderson. Han har laget filmen «The Grand Budapest Hotel». Filmen var nominert til i alt ni priser.

Prisen for beste dokumentar gikk til «CitizenFour». Den handler om den amerikanske varsleren Edward Snowden.

John Legend og Common vant pris for beste orginalsang. «Glory» fra «Selma». Beste originalmusikk vant komponisten Alexandre Desplat. Han vant for musikken til «The Grand Budapest Hotel»

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå