Kultur

Tyske ungdommer ble straffet etter krigen

Det lages fortsatt mange filmer om andre verdenskrig. I helgen hadde den danske filmen «Under sanden» premiere i Norge.

Filmen «Under sanden» har skapt mye debatt i Danmark. Den har overrasket og vunnet mange priser. Filmen handler om noen tyske ungdommer rett etter at krigen er slutt. Tyskland tapte krigen. Derfor må tyskerne straffes. De må jobbe med å rydde miner på vestkysten av Jylland. Personene er diktet opp, men historien er sann.

Flere lurer på om Danmark gjorde noe galt. Kanskje var det en krigsforbrytelse? Det tror skuespiller Roland Møller.

– Minerydderne ble kalt krigsfanger eller frivillige. Men i virkeligheten hadde de ikke noe valg. De fikk lite mat. Noen av dem sultet i hjel. Andre døde eller ble stygt skadd i mineryddingen, sier Møller til nyhetsbyrået NTB.

Han spiller den danske sersjanten Carl. Han er sjef for mineryddingen på en vakker strand. Carl er ikke snill. Han behandler hunden sin bedre enn de tyske ungdommene.

– Han er sterkt preget av krigen og vil straffe monstrene. Da er det lett å selv ende opp som monster. Filmen forteller ikke bare en lite kjent historie. Den forteller også om krig og om hatet som oppstår, sier Møller.

Allerede nå har filmen fått flere priser. For eksempel publikumsprisen under Kosmorama i Norge. Og i Kina og Japan.

– Det er en film som rører alle som ser den. Etter hvert får vi se en annen Carl enn i starten. Det var spennende å spille ham, sier Møller.

Han sier at rollen har gitt flere muligheter.

– Jeg spiller i den amerikanske filmen «The Coldest City». Den har premiere i februar neste år. Nå er jeg veldig spent på om kyssescenen med Charlize Theron fortsatt er i filmen, sier han.

De tyske tvillingbrødrene Emil og Oskar Belton spiller to av minerydderne.

– Hvorfor folk skal se filmen? Kanskje for å sette pris på hvor godt vi har det. Og hvor heldige vi er som har sluppet å oppleve krig, sier Emil Belton. Tvillingbror Oskar er enig.

– Dette er en del av historien som ikke er så godt kjent. Men den fortjener mer oppmerksomhet, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå