Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Uhyggelig bok til påske

Svenske Ann Rosman jobbet med økonomi og data. Nå skriver hun om hekser og mord.

Mange liker å lese krimbøker i påsken. Nå kommer en ny krimbok fra Ann Rosman. Den heter «Sjelekisten».

Boka handler om et barn som vokser opp i en kjeller. En skoleklasse finner et lik uten hode. Etterforsker Karin Adler skal løse krimgåten. Samtidig handler boka om den tiden hekser ble brent på bål.

Boka er ikke lettlest, men forfatteren vil at den skal være enkel og spennende å lese.

– Det var utfordrende å skrive fra flere tider. Det er så viktig for meg at leseren lett skal lese boka. Men det var mye jobb, sier Rosman til nyhetsbyrået NTB.

Rosman jobbet med økonomi i et data-selskap før. Så var hun hjemme i foreldre-permisjon. Da fikk hun lyst til å skrive krimhistorier fra en annen tid.

– Kjærligheten for gamle historier kom fram i meg, forteller Rosman.

Så begynte hun å skrive. Rosmans første bok het «Fyrmesterens datter». Der var det også etterforsker Karin Adler som løste mysteriet. Rosman forteller at Adler ligner på henne selv. De liker å seile og lese historie begge to.

I «Sjelekisten» møter leseren en liten gutt som vokser opp i en kjeller.

– Jeg lurte på om det var for grusomt. Men slike historier finnes. Fortellingen er basert på en virkelig person, sier forfatteren.

Rosman jobber mye med å sjekke fakta når hun skriver. Hun besøkte et hus i Marstrand i Sverige. Der bodde Marstrands siste heks. Rosman har også besøkt andre gamle hus, Riksarkivet og Marstrands festning.

– Jeg har også hatt kontakt med lokale historielag. De historiske bitene må stemme. Det gjør det veldig spennende for meg å skrive disse bøkene.

Hun tror boka hennes er en god påskekrim.

– Jeg kan vekke historielysten til leseren. Å lese og forske i historie, er som å gå på skattejakt, sier hun.