Kultur

USA vil kjøpe program om ved

Mange gjorde narr av «Nasjonal vedkveld» på NRK. Men nå kan programmet bli sendt på TV i USA.

Det store amerikanske TV-selskapet PBS viser interesse for «Nasjonal vedkveld». De ønske å kjøpe en forkortet versjon av NRK-programmet. Det skriver nrk.no.

– Dette er ganske utrolig og veldig uventet, sier Bente Skagplads. Hun selger programmet for NRK.

Programmet ble sendt på kanalen NRK2 15. februar i år. Det varte i 12 timer og handlet bare om ved og vedfyring. Folk ble intervjuet om ved. Et bål brente hele natten.

LES MER HER: 12 timer om ved på TV

Programmet hadde gode seertall. Men flere gjorde narr av det, både i Norge og i utlandet. Den amerikanske komikeren Stephen Colbert spøkte om det på sitt talkshow «Colbert Report».

– Norge er ikke fremmed for rare tv-sendinger, skrev nettavisa Huffington Post.

Den britiske kanalen BBC og amerikanske avisa New York Times meldte også om saken.

Programmet «Hurtigruten – minutt for minutt» ble også spøkt med i utlandet. Der fulgte NRK hurtigruten hele veien fra Bergen til Kirkenes. Slike programmet kalles «slow TV» (sakte TV). PBS har sendt slik TV tidligere. De viste en gang et program der en mann bygde en hytte.

LES MER HER: Populær ved

PBS er et stort selskap som leverer programmer til lokale TV-stasjoner i USA. Det kan bety at 220 millioner mennesker får sjansen til å se programmet.

Planen er at programmet skal brukes i en innsamlings-aksjon. PBS drives av at folk gir dem penger. Fire ganger i året har de aksjoner for å skaffe mer penger. Planen er at dvd-er av «Nasjonal vedkveld» og boka «Hel ved» av Lars Mytting skal deles ut til dem som gir en viss sum.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå