Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Utviklingshemmede rocker i MGP

Finland stiller med fire utviklingshemmede punkrockere i Melodi Grand Prix. Mye tyder på at de kommer til finalen.

«Alltid må jeg, hvile, alltid må jeg sove, alltid må jeg stå opp, alltid må jeg dusje», synger vokalist Kari Aalto. Han synger om hva som er lov og ikke når flere bor sammen i bokollektiv.

Aalto er utviklingshemmet. Det er også de tre andre i det finske punkrock-bandet Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN). De stiller i sangkonkurransen Melodi Grand Prix (MGP) for Finland. Tirsdag er de med i semifinalen. Og mye tyder på at PKN kommer seg videre til finalen på lørdag.

Mange heier på bandet. De er på 6. plass hos veddeselskapene, skriver nyhetsbyrået NTB.

Låten PKN synger, er på finsk. Den varer bare i halvannet minutt. De fire har ulike typer psykisk utviklingshemming, som autisme. De kom sammen gjennom et kulturverksted i Helsingfors i Finland. Gruppa har spilt sammen siden 2009.

Burde PKN blitt beskyttet mot faren for at folk ler av dem og håner dem? Det spørsmålet stiller professor Per Koren Solvang ved Høyskolen i Oslo og Akershus i avisa Aftenposten.

Han mener svaret er nei. At de deltar i MGP gjør at vi tenker på og deltar i det som er annerledes, mener han. Og det gir inspirasjon til hva som er mulig når millioner opplever at utviklingshemmede gjør dette, mener Solvang.

Sverige er den store favoritten i årets MGP. Måns Zelmerlöw synger «Heroes».

Den andre semifinalen i MGP er torsdag. Da synger norske Mørland & Debrah Scarlett «A Monster Like Me».

MGP er i Wien i Østerrike.

LES MER HER: Skeptisk Debrah Scarlett måtte google Mørland