Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vant pris for troverdig politikrim

Forfatter Jørn Lier Horst får Rivertonprisen for beste norske krimbok. Men juryen får mye kritikk for å ikke ha nominert en eneste kvinne.

Jørn Lier Holst får Rivertonprisen for boka «Jakthundene». Juryen skriver at historien er godt, effektivt og drivende fortalt. «Dette er solid og troverdig politikrim. Boka lar leseren se både hvordan politi og medier arbeider – og iblant samarbeider», har juryen blant annet skrevet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES OGSÅ: Varg Veum fikk ærespris

Det var tredje gang på rad at forfatteren fra Larvik i Vestfold ble nominert til Rivertonprisen. Han regnes som en av Norges fremste krimforfattere. Bøkene hans handler om politimannen William Wisting. «Jakthundene» er Horsts åttende roman om Wisting. I boken er han i sitt livs krise. Han blir selv etterforsket, og må se sitt liv i politiet i nytt lys.

– Bøkene er mitt blikk på kriminalitets-bildet. Gjennom Wisting kan jeg peke på ting jeg mener ikke fungerer, sier Horst til NTB.

Prisen består av en gylden revolver. Den ble delt ut for første gang i 1972. Den er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforening og De norske Bokklubbene. I fjor gikk prisen til Torkil Damhaug for «Ildmannen».

LES OGSÅ: Fikk pris for beste krimbok

I fjor ble det gitt ut over 50 krimbøker av norske forfattere. Blant dem plukket juryen ut fem nominerte. Foran årets prisutdeling har det kommet mye kritikk mot at alle de fem nominerte er menn. Prisen har ikke gått til en kvinnelig krimforfatter siden 1999. Da fikk Unni Lindell den for «Drømmefangeren».

Av totalt 39 Rivertonpriser har kun seks gått til kvinner.

Unni Lindell er sint på Rivertonklubben for at de overser kvinnene. Hun sier til kanalen NRK at Rivertonprisen bare handler om menn, menn og atter menn. Kvinnelige forfattere som er like gode, blir ikke nominert til prisen.

Også krimforfatter Jorun Thørring er sint. Hun har skrevet flere krimromaner som har fått gode kritikker. De er solgt til flere land. Thørring ler når hun hører at det kun er mannlige krimforfattere som er nominert til Rivertonprisen.

– Gutteklubben Riverton meldte jeg meg ut av i fjor. At man ikke skal klare å finne en eneste kvinne til nominasjon er bare så bak mål, sier hun til NRK.