Kultur

Verden går under

I filmen «Mennesker i solen» regner blodet fra himmelen. Mens norske feriegjester klager over at dette ikke var nevnt i brosjyren.

Fredag har den norske filmen «Mennesker i solen» premiere. Den handler om dommedag. Historien ble først fortalt som et teaterstykke i 1998.

– Jeg så stykket første gang da det gikk på teater i 1998. Det gjorde et utrolig inntrykk. Verden går under rett foran nesa på karakterene. Det skjer mens de hygger seg i solen. Og mens jeg som publikummer sitter og ler, sier skuespiller Ane Dahl Torp til nyhetsbyrået NTB. Hun spiller Ingrid i filmen.

LES MER HER: Klart for norsk kinovår

«Mennesker i solen» er laget fra et manus av svenske Jonas Gardell. Filmen er spilt inn sør for Strømstad i Sverige. Det er sankthans-aften. Tto norske par møtes tilfeldigvis på stranden. De bestemmer seg for å feire kvelden sammen.

Men så begynner verden å gå under. Det er slik det står skrevet i Johannes' åpenbaring i Bibelen. Det begynner å regne blod fra himmelen. Mens dette skjer, bekymrer menneskene seg mer for hverdagens katastrofer. Det er problemer som hår på ryggenog dårlig utsikt fra hytte-verandaen. Og at de blir klissete av å bade i blod.

Film-skaper Per-Olav Sørensen lagde også teaterstykket i 1998. Men han mente allerede den gangen at historien passet best for film. Sørensen mener filmen beskriver noen spesielle typer nordmenn godt.

LES MER HER: 2011: Året da alle kom tilbake

– Hvis det begynte å regne blod, er jeg sikker på at også du og jeg ville ryddet inn maten fra uteplassen. Vi tror vi ikke på noe utenfor oss selv lenger. Det gjør heller ikke menneskene i filmen. Vi er blitt selvopptatte guder i vårt eget univers. Når Gud viser seg, forstår ikke menneskene hva som skjer. De fortsetter bare å snakke om hverdags-ting, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Ane Dahl Torp tror kanskje vi går mot undergangen også i den virkelige verden.

– Jeg er redd filmen også sier noe om framtiden, sier hun.

– Karakteren jeg spiller, bekymrer seg altfor lite for undergangen. Det gjør jeg også. Av og til tenker vi på klimaet. Men vi gjør jo ikke noe med det, fortsetter Torp.

Siste utgave

På forsiden nå