Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vi kan ikke lenger julesangene

Nordmenn kan ikke lenger like mange sangtekster og melodier som før. Selv julesangene har vi glemt.

Vi er tydeligvis dårlige på å kjenne igjen fuglelyder. For i 2011 kom boka «Fuglesang» med bilder og lyd av fugler. Og kanskje er vi like dårlige på å huske julesanger og salmer. For Alf Knutsen har gitt ut tilsvarende bøker med lyd om disse to typene sanger.

Det hele startet med at han fikk fuglesangboka i gave. Den har et panel der leseren kan lytte til kvitring og kvakking. I tillegg kan en lese om de forskjellige artene.

– Jeg tenkte at det var helt genialt! Jeg har hatt fuglebøker før. Men da jeg fikk koblet til en lyd, ble det noe helt annet. Da tenkte jeg at dette ville jeg gjøre med salmene våre. Det er det mange kaller kirkens store smykkeskrin, sier Alf Knutsen. Han er også organist og utdannet kirkemusiker.

Boka «Salmesang» kom i 2015. Så fulgte Knutsen opp med boka «Julesanger» i 2016. Der byr han på 40 velkjente sanger å synge julekaraoke til hjemme i stuen. Nå før jul har bokhandlere tatt fram boka igjen.

Nordmenn er stadig mindre kristne. Derfor er det naturlig at vi ikke kan salmer lenger. Men vi kan altså heller ikke julesanger?

– Tradisjonen med budskapet som ligger i disse sangene, er litt gammeldags, tror Knutsen. Han har valgt vekk sanger «om nisser, rotter og mus», ifølge forordet. Men det er også mindre vanlig å lære ting utenat.

– Vi husker nok ikke dårligere i dag. Men vi pugger mindre. For lærer du det ordentlig når du er barn, så sitter det. Britene kaller det «learn by heart». For dette handler også om noe mer. Nemlig musikkens plass i grunnskolen. Musikkfaget får mindre plass. Det er ikke instrumenter i klasserommene, sier Alf Knutsen,. Han har fått høre at barnehager bruker bøkene hans.

– Da bare trykker de på knappen!

Også lærere bruker boka, ifølge forlagets hjemmeside.

– Det er håp, sier Alf Knutsen. Han spilte nylig på en skoleguds-tjeneste. Der sang ungene, og elsket det. De hadde møtt en lærer som var interessert i sang og musikk.

– Alle liker egentlig å synge! sier Knutsen til nyhetsbyrået NTB.

Det tror også Åsmund Mæhle. Han er generalsekretær i Norges Korforbund. Det er interesse-organisasjonen for 30.000 medlemmer i over tusen kor og vokalgrupper. Og korene har travle juletider. De fleste har julekonserter på programmet.

– Korpsene lager 17. mai. Men korene lager julen, sier Mæhle med et smil.

– Men vi er nok som samfunn i ferd med å miste de felles sangene vi kan. Det er mer forskjellig hva vi hører på, ifølge Mæhle.

Ikke bare lytter folk til veldig ulike julesanger. Noen foretrekker de amerikanske. Andre må ha Sølvguttene for at det skal bli jul. Men de fleste av oss sliter mer med å synge med.

Vi kan rett og slett ikke tekstene på julesangene. Ikke engang første vers.

– Vi kan nok færre sanger enn for 20 til 30 år siden, sier Mæhle.

Men det er sunt å synge. Det skaper fellesskap. Det gir også kontakt med egne følelser.

Trond Lie har mye erfaring med allsang og folk flest. Han er daglig leder i Allsang på Grensen. Det er et arrangement som vises på kanalen TV 2.

– Folk er ordentlig glad i å synge. Men om det er offentlig eller på badet, er en annen sak. Vi er ofte litt forsiktige med å synge ut. Vi er litt strenge med oss selv. Derfor er fellesskapet bra. Når du «drukner» litt blant mange, tør flere, sier Lie til NTB.

Også han snakker om hvor «sunt og deilig» det er å synge. Han sier at folk blir glade av det og slapper av. Lie sier at han har noe ekstra å lokke med:

– Vi sier til folk at de må synge. Ellers kommer de ikke på TV! Vi vil gjerne formidle at folk synger med. Og ikke er passive, som på en vanlig konsert. Men vi deler ut hefter med sangtekstene, ja, sier Lie. Han sier at stadig flere ønsker å være i publikum. Gjerne hele familien, med både barn og voksne.